Слушайте!
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

На кинофестивала в Ла Рошел ще почетат филмите на Бинка Желязкова

Снимка: festival-larochelle.org

Ретроспективен преглед на творчеството на българския режисьор Бинка Желязкова ще бъде направен на 50-ото юбилейно издание на Филмовия фестивал в Ла Рошел.

На откриването на фестивала на 1 юли в Salle Bleue ще бъде показан филмът "А бяхме млади". В рамките на фестивала ще се проведе и кръгла маса за творчеството на Бинка Желязкова.

Първият ѝ филм през 1957 г. е "Животът си тече тихо...", който е цензуриран и непоказан от комунистическите власти до 1988 г.

В края на 50-те години на ХХ век тя е една от малкото жени режисьори в света, снимащи игрално кино. Печели награди, има успешни участия на престижни фестивали в Москва, Кан, Берлин, Брюксел, Карлови Вари. Наричат я "непокорното момиче" на българското кино.

По публикацията работи: Михаил Димитров

Още от категорията

Филмът "Източни пиеси" на Камен Калев спечели голямата награда на кинофестивала в Токио

Българският филм "Източни пиеси" на режисьора Камен Калев спечели голямата награда на 22-я Международен кинофестивал в Токио, съобщи агенция Киодо. Камен Калев получи също наградата за най-добър режисьор, както и за най-добър актьор, присъдена..

публикувано на 25.10.09 в 13:14

Кино "Одеон" показва шест филма по произведения на именития писател Йордан Радичков

За 80-годишнината от рождението на Йордан Радичков (1929 - 2004) кино "Одеон" показва шест филма по произведения на именития писател. Входът е безплатен - с покани от касата на киното, научи БТА от Филмотеката. Юбилейната програма се открива днес..

публикувано на 24.10.09 в 14:39

Български национални костюми ще бъдат занесени в Аржентина за фолклорния състав "Седянка"

Председателят на Българския антарктически институт Христо Пимпирев ще се срещне на 28 октомври от 11.00 ч. с председателя на Държавната агенция за българите в чужбина Райна Манджукова. Това съобщиха от агенцията. На срещата в агенцията Манджукова ще предаде..

публикувано на 23.10.09 в 14:17