Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

На кинофестивала в Ла Рошел ще почетат филмите на Бинка Желязкова

Снимка: festival-larochelle.org

Ретроспективен преглед на творчеството на българския режисьор Бинка Желязкова ще бъде направен на 50-ото юбилейно издание на Филмовия фестивал в Ла Рошел.

На откриването на фестивала на 1 юли в Salle Bleue ще бъде показан филмът "А бяхме млади". В рамките на фестивала ще се проведе и кръгла маса за творчеството на Бинка Желязкова.

Първият ѝ филм през 1957 г. е "Животът си тече тихо...", който е цензуриран и непоказан от комунистическите власти до 1988 г.

В края на 50-те години на ХХ век тя е една от малкото жени режисьори в света, снимащи игрално кино. Печели награди, има успешни участия на престижни фестивали в Москва, Кан, Берлин, Брюксел, Карлови Вари. Наричат я "непокорното момиче" на българското кино.

По публикацията работи: Михаил Димитров

Още от категорията

В София представиха антология на българската поезия на хърватски език

В Литературния клуб на Столична библиотека беше представена издадената в Загреб Антология на съвременната българска поезия "На последния етаж на небето", посветена на поета Марин Бодаков. Подборът е негов и на Силвия Чолева и Людмила Миндова, преводът е..

публикувано на 23.09.22 в 10:05

На фестивала "Златна роза" показват най-новите български филми

Във Варна до 29 септември ще продължи 40-ия фестивал на българското кино "Златна роза". В програмата са 14 игрални филма и 5 късометражни на български творци и копродукции с българско участие. В селекцията "Открити хоризонти" са включени..

публикувано на 23.09.22 в 07:15

Изложба във Ванкувър за Деня на независимостта

Изложба "Светлината на буквите" отваря врати във Ванкувър за Деня на българската независимост. Тя разказва за създаването на българската азбука и е създадена по инициатива на Държавния културен институт към външно министерство.   Ще има..

публикувано на 22.09.22 в 13:36