Слушайте!
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

На кинофестивала в Ла Рошел ще почетат филмите на Бинка Желязкова

Снимка: festival-larochelle.org

Ретроспективен преглед на творчеството на българския режисьор Бинка Желязкова ще бъде направен на 50-ото юбилейно издание на Филмовия фестивал в Ла Рошел.

На откриването на фестивала на 1 юли в Salle Bleue ще бъде показан филмът "А бяхме млади". В рамките на фестивала ще се проведе и кръгла маса за творчеството на Бинка Желязкова.

Първият ѝ филм през 1957 г. е "Животът си тече тихо...", който е цензуриран и непоказан от комунистическите власти до 1988 г.

В края на 50-те години на ХХ век тя е една от малкото жени режисьори в света, снимащи игрално кино. Печели награди, има успешни участия на престижни фестивали в Москва, Кан, Берлин, Брюксел, Карлови Вари. Наричат я "непокорното момиче" на българското кино.

По публикацията работи: Михаил Димитров

Още от категорията

Изложба във Ванкувър за Деня на независимостта

Изложба "Светлината на буквите" отваря врати във Ванкувър за Деня на българската независимост. Тя разказва за създаването на българската азбука и е създадена по инициатива на Държавния културен институт към външно министерство.   Ще има..

публикувано на 22.09.22 в 13:36

Красотата на България разкрита в епизод на "Европа отвисоко"

В Деня на Независимостта на България, 22 септември, предаването "Европа отвисоко" на National Geographic започва четвъртия си сезон с епизод, посветен на страната ни. Целта на поредицата е да покаже кадри от четирите сезона и нова гледна точка..

публикувано на 22.09.22 в 10:55

Петър Станимиров – българският художник, пресъздал кошмарите на Стивън Кинг

Познат е на поколения българи с комиксите си в списания “ Дъга ” и “Чуден свят”. Рисува плакати за филми и карикатури, илюстрира стотици заглавия за деца и възрастни във всички жанрове, създава книги-игри и компютърни игри, има десетки изложби и отличия..

публикувано на 21.09.22 в 08:10