Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

На кинофестивала в Ла Рошел ще почетат филмите на Бинка Желязкова

Снимка: festival-larochelle.org

Ретроспективен преглед на творчеството на българския режисьор Бинка Желязкова ще бъде направен на 50-ото юбилейно издание на Филмовия фестивал в Ла Рошел.

На откриването на фестивала на 1 юли в Salle Bleue ще бъде показан филмът "А бяхме млади". В рамките на фестивала ще се проведе и кръгла маса за творчеството на Бинка Желязкова.

Първият ѝ филм през 1957 г. е "Животът си тече тихо...", който е цензуриран и непоказан от комунистическите власти до 1988 г.

В края на 50-те години на ХХ век тя е една от малкото жени режисьори в света, снимащи игрално кино. Печели награди, има успешни участия на престижни фестивали в Москва, Кан, Берлин, Брюксел, Карлови Вари. Наричат я "непокорното момиче" на българското кино.

По публикацията работи: Михаил Димитров

Още от категорията

Ден на отворените врати в Министерството на земеделието

По повод Европейските дни на наследството Министерството на земеделието днес отваря врати за гражданите. Събитието съвпада със сто и десетата годишнина от международния архитектурен конкурс за проектиране на красивата сграда и 95 г. от построяването ѝ...

публикувано на 18.09.22 в 06:00

Изложба на БАН “130 години от създаването на списание “Мисъл”

И тази година Българската академия на науките ще се включи в инициативата “Европейски дни на наследството – София”. Н а 17 септември, в рамките на събитието, екскурзовод ще развежда гостите на академията и ще ги запознае с историята на..

публикувано на 17.09.22 в 09:15

"КвАРТал" – културна среща със стара София

Може ли и как културата да промени облика на една европейска столица? Отговорът е категорично положителен, според културния мениджър и изпълнителен директор на DOMA Art Foundation Мартина Стефанова*. Заедно със съмишленици, вече седма година тя доказва..

публикувано на 16.09.22 в 11:54