Слушайте!
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

На кинофестивала в Ла Рошел ще почетат филмите на Бинка Желязкова

Снимка: festival-larochelle.org

Ретроспективен преглед на творчеството на българския режисьор Бинка Желязкова ще бъде направен на 50-ото юбилейно издание на Филмовия фестивал в Ла Рошел.

На откриването на фестивала на 1 юли в Salle Bleue ще бъде показан филмът "А бяхме млади". В рамките на фестивала ще се проведе и кръгла маса за творчеството на Бинка Желязкова.

Първият ѝ филм през 1957 г. е "Животът си тече тихо...", който е цензуриран и непоказан от комунистическите власти до 1988 г.

В края на 50-те години на ХХ век тя е една от малкото жени режисьори в света, снимащи игрално кино. Печели награди, има успешни участия на престижни фестивали в Москва, Кан, Берлин, Брюксел, Карлови Вари. Наричат я "непокорното момиче" на българското кино.

По публикацията работи: Михаил Димитров

Още от категорията

Творци получиха отличия за Деня на народните будители

Министерството на културата отличи 39 творци за приноса им в развитието и популяризирането на българската култура. Наградите се връчват по повод Деня на народните будители.  Сред тазгодишните носители на престижните отличия са изтъкнатият..

публикувано на 01.11.22 в 17:39

Пътуваща изложба представя шевици на българските общности зад граница

След успешно гостуване във Варна, Разград, Самоков, Банско и в село Липен, изложбата "Български везбени мотиви от края на XVIII до средата на XX век" ще бъде представена и в етнографския комплекс "Стария Добрич". Експозицията показва над 350..

публикувано на 30.10.22 в 08:05
Теодор Ушев

Аниматорът Теодор Ушев – посланик на доброто

Приказките са първият начин, по който едно дете опознава света около себе си и започва да разграничава доброто от злото, красивото от грозното, правилното от грешното. Когато пораснем, тези "приказки“ ни биват предавани чрез личните истории на хората..

публикувано на 28.10.22 в 08:10