Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пловдив почита с изложба най-големия дарител в българското здравеопазване

Снимка: Регионален Исторически музей – Пловдив

През 2022 г. се навършват 160 години от рождението на Димитър Петров Кудоглу, известен като най-големия дарител за българското здравеопазване. По този повод в източния край на градината "Цар Симеон" в центъра на града е подредена специална изложба от 20 пана, чието официално откриване е на 4 юли (понеделник). 

Мястото не е избрано случайно – отсреща, където днес е Централната поща на Пловдив, преди се е намирал "Домът на благотворителността и народното здраве", създаден от Димитър Кудоглу през 1927 г., за да могат бедните да се лекуват безплатно от най-опасните болести за обществото по онова време – туберкулозата, венерическите болести и детската смъртност, уточняват от Регионалния исторически музей – Пловдив.

Димитър Петров Кудоглу е роден на 21 август 1862 г. в българското село Габрово, в Беломорска Тракия. Наследява от дядо си търговията с тютюн, като многократно увеличава семейното богатство. След 1903 г. се премества в Дрезден – един от европейските центрове за търговия със суров тютюн.


Дарителските акции на Кудоглу започват в началото на 20 век с осигуряването на сграда за лечебница и заплащане на лекаря, за да лекува безплатно неговите съселяни в Габрово. След опожаряването на селото през 1913 г. от гръцките войски, той подпомага своите съселяни – бежанци в Пловдив. По време на войните в първите десетилетия на м.в. неговите дарения за войници, за безплатни ученически трапезарии и "Червения кръст" надхвърлят 1 000 000 лева. 

По-късно основава фонд в БАН на негово име за издаване на литературни трудове. Финансира следването в Европа на даровити млади българи, издържа в дома си в Дрезден цигуларката Недялка Симеонова.

Предприемачът насочва благотворителните си инициативи към здравеопазването с мисълта, че по този начин помага, за да се създаде физически и морално здраво бъдещо поколение. През 1927 г. той реализира идеята си за създаване в Пловдив на здравно заведение от диспансерен тип, където бедните да се лекуват безплатно от най-добрите български лекари. 



До 1944 г. дарените от него средства за лечебницата надхвърлят 41 000 000 лева. Несъмнено това е най-голямото дарение за българското здравеопазване, а здравното заведение предизвиква възторга на десетки европейски вестници и специалисти. 

Димитър Кудоглу умира в Пловдив през 1940 г., а в годините на социалистическата власт в страната ни делото му потъва в забрава, припомнят от Регионалния исторически музей.

Снимки: Регионален исторически музей – Пловдив, архив

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Жълт код за значими валежи за 6 области на Източна България

В четвъртък , 18 април, минималните температури в страната ще са между 5 и 10°, в София 5°. Ще е облачно. Валежи сутринта ще има предимно в Източна България. Остава ветровито, с умерен, в Дунавската равнина – силен, студен северозападен вятър...

публикувано на 17.04.24 в 21:00

България днес - 17 април 2024 г.

На 17 април в „България днес“ ви срещаме с Бледар Алтерзиу – млад човек от българското национално малицнство в Албания, завършил у нас и реализиращ се бе си в общинската администрация на албанския град Елбасан. С него разговаряме за основните..

публикувано на 17.04.24 в 19:00
Калоян Гешев

Български седмокласник е трикратен шампион по скоростно смятане

Седмокласникът Калоян Гешев от столичното 125 СУ “Боян Пенев” стана трикратен шампион по скоростно смятане. Той спечели първо място на Олимпиадата по умствени изчисления, която се проведе онлайн. Калоян сърба 243 точки и така успя да отстрани..

публикувано на 17.04.24 в 17:43