Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започна поклонническият поход по пътя на мощите на св. Иван Рилски

Снимка: Яна Момчилова

От Велико Търново тръгна националният поклоннически поход по пътя на мощите на св. Иван Рилски. От старопрестолния град до рилската обител трасето е 700 км и минава през 70 църкви и манастири.

На 6 август походът завършва в Рилския манастир.  

Началото

След разгрома на полско-унгарския крал Владислав Варненчик при Варна през 1444 г. българските земи окончателно остават под османска власт. В тези най-тежки времена българските първенци успяват да измолят чрез сръбската принцеса Мария, жена на султан Мурад II, да възстановят унищожения Рилски манастир и да пренесат там мощите на покровителя на българския народ. Пренасянето се превръща в първата общобългарска акция на единение и християнска вярност.

Снимки: holypath.eu
По публикацията работи: Михаил Димитров


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Отец Александър Чъкърък

Създаденото от отец Александър Чъкърък в Одрин дава своите плодове

Непосредствено преди избухването на Балканската война 1912-1913 г., българите в района на Одринска Тракия наброявали 410 724 души, по информация на тогавашното Министерство на външните работи на България. С превземането на Одринската крепост на 26..

публикувано на 27.03.24 в 13:05

В България 26 март е Ден на Тракия

26 март е Денят на Тракия – така датата е вписана в официалния български календар през 2006 г., но се чества десетилетия назад във времето. На тази дата през 1913 г. българската армия покорява считаната тогава за "непревземаема" Одринска крепост...

публикувано на 26.03.24 в 13:10

Християнският Ден на майката е Благовещение

Всяка година, на 25 март, Църквата чества един от най-светлите си празници – Благовещение. Белязан от благата вест за непорочното зачатие, той олицетворява безкрайната Божия милост към хората и най-вече към жената – майка, благословена да носи новия..

публикувано на 25.03.24 в 04:30