Слушайте!
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Започна поклонническият поход по пътя на мощите на св. Иван Рилски

Снимка: Яна Момчилова

От Велико Търново тръгна националният поклоннически поход по пътя на мощите на св. Иван Рилски. От старопрестолния град до рилската обител трасето е 700 км и минава през 70 църкви и манастири.

На 6 август походът завършва в Рилския манастир.  

Началото

След разгрома на полско-унгарския крал Владислав Варненчик при Варна през 1444 г. българските земи окончателно остават под османска власт. В тези най-тежки времена българските първенци успяват да измолят чрез сръбската принцеса Мария, жена на султан Мурад II, да възстановят унищожения Рилски манастир и да пренесат там мощите на покровителя на българския народ. Пренасянето се превръща в първата общобългарска акция на единение и християнска вярност.

Снимки: holypath.eu
По публикацията работи: Михаил Димитров

Още от категорията

Светът е удивен от Панагюрското златно съкровище, но най-чакано е то "у дома"

Панагюрското златно съкровище, намерено случайно в земята преди повече от 70 години, е ярка и впечатляваща визитна картичка не само на Панагюрище, но и на цяла България. Било е изработено през IV или началото на III в. пр.н.е., но и до днес остава..

публикувано на 31.08.22 в 10:15

Храм-паметникът "Св. Александър Невски" отбелязва своя летен празник

Днес, 30 август, Православната църква почита деня на Цариградския патриарх св. Александър, а Българската православна църква чества пренасянето на мощите на Св. княз Александър Невски. На 30 август 1724 година руският император Петър I..

публикувано на 30.08.22 в 06:10

Българската православна църква отбелязва Отсичане главата на св. Йоан Предтеча

На 29 август Българската православна църква отбелязва смъртта на Свети Йоан Предтеча и Кръстител - на този ден е отсечена главата на светеца. В този ден в знак на съпричастност към страданията на светеца по аналогия с пролятата му кръв не се ядат плодове..

публикувано на 29.08.22 в 05:35