Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започна поклонническият поход по пътя на мощите на св. Иван Рилски

Снимка: Яна Момчилова

От Велико Търново тръгна националният поклоннически поход по пътя на мощите на св. Иван Рилски. От старопрестолния град до рилската обител трасето е 700 км и минава през 70 църкви и манастири.

На 6 август походът завършва в Рилския манастир.  

Началото

След разгрома на полско-унгарския крал Владислав Варненчик при Варна през 1444 г. българските земи окончателно остават под османска власт. В тези най-тежки времена българските първенци успяват да измолят чрез сръбската принцеса Мария, жена на султан Мурад II, да възстановят унищожения Рилски манастир и да пренесат там мощите на покровителя на българския народ. Пренасянето се превръща в първата общобългарска акция на единение и християнска вярност.

Снимки: holypath.eu
По публикацията работи: Михаил Димитров


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Почитаме паметта на Свети Серафим Софийски

В руската църква “Св. Николай Мирликийски” тържествено беше почетена паметта на Свети Серафим Софийски. Службата оглави мелнишкият епископ Герасим в съслужение с предстоятеля на храма отец Владимир Тишчук и свещенослужители от българската и руската..

публикувано на 26.02.24 в 15:45
Цветана Джерманова

Почина последната оцеляла лагеристка от Белене

На 95 години почина Цветана Джерманова - последната оцеляла жена, която е била репресирана като затворник в лагерите в Белене и в Босна. Цветана Джерманова е родена на 20.03.1928 г. в село Лесковец, област Перник. От 1942 до 1946 г. учи в..

публикувано на 26.02.24 в 14:58

Когато БНР говореше на полски

Днес чуждоезиковата програма на БНР – "Радио България" – "говори" на 11 езика. През годините едни са добавяни, други са отпадали от общия брой…. Такава е съдбата и на предаванията на полски . Излъчвани са по "Радио София", както тогава се е наричало..

публикувано на 16.02.24 в 09:15