Слушайте!
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Започна поклонническият поход по пътя на мощите на св. Иван Рилски

Снимка: Яна Момчилова

От Велико Търново тръгна националният поклоннически поход по пътя на мощите на св. Иван Рилски. От старопрестолния град до рилската обител трасето е 700 км и минава през 70 църкви и манастири.

На 6 август походът завършва в Рилския манастир.  

Началото

След разгрома на полско-унгарския крал Владислав Варненчик при Варна през 1444 г. българските земи окончателно остават под османска власт. В тези най-тежки времена българските първенци успяват да измолят чрез сръбската принцеса Мария, жена на султан Мурад II, да възстановят унищожения Рилски манастир и да пренесат там мощите на покровителя на българския народ. Пренасянето се превръща в първата общобългарска акция на единение и християнска вярност.

Снимки: holypath.eu
По публикацията работи: Михаил Димитров

Още от категорията

Държавните архиви стават все по-достъпни за хората от България и чужбина

10 октомври e денят, в който българските архивисти отбелязват своя професионален празник. На тази дата през 1951 г. Президиумът на Народното събрание приема указ за създаването на Държавен архивен фонд, с който архивно-информационният сектор в..

публикувано на 10.10.22 в 14:05

Изложбата "Памет“ показва реликви на арменските бежанци в България

В началото на ХХ в. няколко вълни от арменски бежанци пристигат в България, бягайки от ужасяващите кланета и репресии в Османската империя и геноцида след Гръцко-турската война (1919-1922). Със себе си носят най-съкровените ценности: живота си и..

публикувано на 06.10.22 в 10:41

Международна експедиция плава по Дунавския лимес

Корабът Danuvina Alacris - "Живият Дунав" , реплика на римска луксория, вече успешно измина разстоянието от Видин до Лом по българския бряг. Корабът е построен за 2 години в Германия по древната технология от 4 век пр. Хр. с антични инструменти...

публикувано на 04.10.22 в 11:21