Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Премиерът отхвърли руския ултиматум за скъсване на отношенията

Снимка: Facebook/ Kiril Petkov

Досегашният вицепремиер и финансов министър Асен Василев ще е кандидат за премиер на „Продължаваме промяната“. “Няма да допуснем България да поеме в грешната посока и чужди дипломати да дават посоката“, каза във видеообръщение премиерът в оставка Кирил Петков, по повод кризата с изгонването на 70 души персонал от руското посолство в София

В парламента вицепремиерът в оставка и лидер на БСП Корнелия Нинова поиска заради кризата премиерът Петков незабавно да подаде оставка. Тя настоя президентът да уволни председателя на Държавната агенция за национална сигурност. Нинова настоя парламентът да вземе решение като най-висш държавен отговор, по казуса с Русия.

Искането беше отхвърлено от ГЕРБ. Лидерът на основната опозиционна сила Бойко Борисов заяви, че „ГЕРБ стои зад действията на правителството в оставка на Кирил Петков за изгонването на руските дипломати и технически персонал, въпреки непрофесионалния начин, по който това е извършено“. Според Борисов капитулацията сега пред ултиматума поставен от руския посланик Елеонора Митрофонова ще означава отказ от суверенитет. Лидерът на парламентарната група ГЕРБ Десислава Атанасова допълни, че отговорността за дипломатическия скандал с Руската федерация е изцяло на премиера в оставка Кирил Петков и „говори само за едно - тотална неспособност на Кирил Петков и правителството му да управлява тази държава". Атанасова прогнозира, че дори ПП да събере 121 народни представители и състави второ правителство с премиер Асен Василев, то ще бъде нестабилно и вероятно няма да издържи нов вот на недоверие.

В подкрепа на решението на Петков, депутатът от „Демократична България” Ивайло Мирчев посочи пред “Нова телевизия“, че партията му има много сериозни основания да се притеснява, че руската шпионска мрежа е достигнала до върховете на държавата. Мирчев беше категоричен, че на председателския съвет на парламента са получили изключително притеснителна информация по отношение на руското влияние в България и заяви, че няма никакво съмнение, че Русия е замесена във взривове в оръжейните заводи в България.


По публикацията работи: Михаил Димитров


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

По съседски: Събития с балкански адрес

Сърбия е недоволна от препоръката Косово да бъде приета за член на ПАСЕ Комитетът по политически въпроси и демокрация в Парламентарната асамблея на Съвета на Европа даде положително становище по кандидатурата на Косово за членство в..

публикувано на 29.03.24 в 10:35

Членството на България в НАТО – 20 години по-късно

Днес се навършват точно 20 години от приемането на България за пълноправен член на НАТО. И ако трябваше решението да бъде взето отново днес – 56% от българите биха гласували страната ни да остане член на Алианса, а 28 на сто са на мнение, че трябва да..

публикувано на 29.03.24 в 04:30

Президентът започна срещите с възможните служебни премиери

Президентът Румен Радев започна консултации с кандидатите за служебен премиер. Според конституционните промени от края на 2023 г., държавният глава може да избере служебния премиер от ограничен списък от 10 кандидати. Това са председателят на..

публикувано на 28.03.24 в 17:50