Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

По съседски: Събития с балкански адрес

Френски демарш към Северна Македония за преговорите с ЕС 


В Мадрид, на форума на НАТО, френският президент Еманюел Макрон заяви, че има компромисно решение по преговорната рамката на Северна Македония с ЕС, което включва и България, предаде БТА. Македонският президент Стево Пендаровски оцени предложението на френското председателство като далеч по-добро и модифицирано. Пендаровски каза, че с него са запознати и властите в София, а след консултации двете държави ще обявят крайното си решение. Премиерът на РСМ Димитър Ковачевски каза, че след забележките на Скопие "историческите въпроси няма да са част от Преговорната рамка", но предложението тепърва ще се обсъжда. Българският външен министър Теодора Генчовска уточни пред БГНЕС, че няма ново френско предложение, което да се различава от вече одобреното от българския парламент.

Турция вдигна ветото срещу членството на Швеция и Финландия в НАТО 


На 28 юни Турция даде зелена светлина за присъединяване на Швеция и Финландия към НАТО. На срещата на пакта в Мадрид турският президент Реджеп Ердоган окачестви това като победа за Анкара. Всички проблемни въпроси за Турция бяха включени в меморандума с двете северни страни, каза Ердоган и посочи, че ако поетите задължения не бъдат изпълнени от Стокхолм и Хелзинки турският парламент няма да ратифицира протокола за присъединяването им към НАТО. Ердоган допълни, че Швеция и Финландия трябва да извършат промени в своето законодателството относно тероризма колкото е възможно по-скоро и че Швеция е обещала да предаде на Турция 73-ма терористи, съобщи Anadolu Agency. 

Сърбите остават резервирани към ЕС и НАТО 


Ако днес има референдум за влизането на Сърбия в ЕС, 34% от гражданите биха гласували "за". Но само 17 на сто от сърбите смятат, че би трябвало да се направят определени отстъпки заради напредването към ЕС. Против интеграцията в ЕС са 51%, сочи проучване на Демостат, цитирано от белградския вестник "Данас". 58% от анкетираните  смятат, че  Белград не трябва да съгласува външната си политика с ЕС. 1/3 са на противоположното мнение. 40 на сто от сърбите смятат, че  страната им не трябва да взема страна между Запада и Русия. 81% от запитаните са на мнение, че Сърбия на всяка цена трябва  да запази неутралитет. 80 на сто не подкрепят въвеждане на санкции срещу Русия.

54 на сто от сърбите смятат, че за ситуацията в Украйна е изцяло отговорна НАТО. 34 % от сърбите определят като най-близки народи  сред съседите черногорците, а за 1/4 това са македонците. 

Руските туристи това лято заобикалят Гърция заради изгонването на дипломати 


Напрежение възникна между Гърция и Русия заради 8 изгонени гръцки дипломати от Москва. "Гърция не е добра дестинация за лятна почивка", заяви руският посланик в Атина Андрей Маслов. Той предупреди руснаците, че в Гърция има вълна от русофобия, поддържана от медиите и правителството. Според туороператорите дори и малкото руски туристи, които желаеха това лято да посетят Гърция са се отказали. Москва експулсира 8 гръцки дипломати в отговор на същата мярката преди месец срещу 12 руски дипломати в Атина. От опозицията предупреждават, че Гърция не може да си позволи да прекрати работа на консулските мисии в Русия, защото те обслужват и украински граждани от гръцки произход там, съобщи кореспондентът на БНР в Гърция Катя Пеева. 

Лондон изпраща мисия в Сараево за противодействие на руското влияние 


Великобритания заяви, че ще изпрати военни специалисти в Босна и Херцеговина да противодействат на руското влияние, да подсилят мисията на НАТО и да допринесат за мира и стабилността в страната, съобщи REUTERS. “Ние не можем да позволим Западните Балкани да се превърнат в още една игрална площадка за пагубните начинания на руския президент Владимир Путин. Като разпалва пламъците на сепаратизма и сектантството Русия иска да преобърне постиженията от последните три десетилетия в Босна и Херцеговина”, заяви британският премиер Борис Джонсън. “Затова ние увеличаваме подкрепата за Босна и Херцеговина, отговаряйки на призива на нашите приятелr да помогнем за защита на мира, на който те имат право да се радват”, каза още британският премиер.

Съставил: Иво Иванов

Снимки: ЕПА/БГНЕС, REUTERS, gumilev-center.ru
По публикацията работи: Иван Петров

Още от категорията

България има италианската подкрепа за пълноправно членство в Шенген

Италианският президент Серджо Матарела заяви подкрепата на Рим за пълноправно членство на България в Шенген. Матарела е на двудневно посещение в страната ни по покана на държавния глава Румен Радев. Двамата обсъдиха развитието на отношенията в..

публикувано на 18.04.24 в 09:30

Искат вот на недоверие към правителството

Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов обяви, че внася искане за вот на недоверие към служебното правителство на Димитър Главчев. Под проекта на решение са се подписали 67 депутати от "Възраждане", БСП и "Има такъв народ", предаде..

публикувано на 17.04.24 в 16:00

Ремонт на служебния кабинет предлага премиерът Димитър Главчев

Броени дни след полагането на клетва на министрите от служебния кабинет, премиерът Димитър Главчев предложи персонални промени в състава на Министерския съвет. Първата се отнася до Министерството на външните работи. Мотивирано с нуждата от..

публикувано на 16.04.24 в 16:45