Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Актуално: Пътуване извън България в условия на Covid-19

Снимка: ЕПА/БГНЕС

През последната седмица няколко европейски държави, включително и България, обявиха за нарастване на коронавирусните инфекции. Заради още по-лесно предаващите се нови подварианти на "Омикрон", се заговори за надигане на нова вълна от Covid-19.
Ако ви предстои пътуване в чужбина, следва да се съобразите с актуалния режим за влизане в съответната държава, както и с противоепидемичните мерки на територията ѝ. Към настоящия момент списъкът на страните членки на ЕС, които все още не са отменили ограниченията за пътуване, свързани с разпространението на Covid-19, включва следните държави: Испания, Малта, Холандия, Португалия, Словакия и Франция.

Ето промените, които някои държави въведоха през последните дни:

ЕС удължи Covid сертификата за пътуване в рамките на Съюза до лятото на 2023г., като посочи, че документът е изиграл важна роля за улесняването на свободното движение в целия блок през изтеклите две години.

Документът, който е безсрочен за хората с поставена бустерна доза ваксина срещу Covid-19, ще бъде валиден до 30 юни 2023 г. Ако обаче ситуацията по отношение на пандемията продължи да се подобрява, сертификатът може да бъде отменен и по-рано, съобщава ЕС.

Документът може да се изисква за пътуване от една европейска държава в друга в зависимост от епидемичната ситуация и приетите мерки на отделните страни членки.

За първи път сертификатът ще може да се издава след извършването на антигенни тестове в лицензирани лаборатории.

Сертификати ще се издават и за участващи в клинични изпитвания, като идеята е да се насърчат по-нататъшните изследвания на ваксините срещу Covid-19.

Франция обсъжда въвеждането на граничен здравен пропуск, който ще е валиден до края на месец март 2023 г. Към момента Франция категоризира страните в два цвята – зелен и оранжев. В зависимост от категорията, в която е поставена държавата от която пристигат, гражданите следва да спазват различни правила за влизане.

Пристигащите от държавите от зеления списък – който включва всички държави от ЕС, Обединеното кралство и Съединените щати, наред с други, могат да влязат във Франция с ваксинация срещу коронавирус, удостоверение за възстановяване или отрицателен тест. Пътуващите, които са под 12 години не подлежат на такова изискване. Пътниците от страни в оранжевия списък към настоящия момент могат да влизат само със сертификат за ваксинация или отрицателни резултати, заедно с клетвена декларация, удостоверяваща липсата на симптоми на Covid-19.

Съставил: Венета Николова


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Жълт код за обилни валежи е подаден за 7 области на юг и по Черноморието

В събота , 20 април, минималните температури в страната ще са между 2 и 7°, в някои котловини на югоизток и до 0°, в София 2°. През деня на изток ще е облачно с валежи от дъжд, на места значителни. На запад до обяд ще има разкъсана облачност, после..

публикувано на 19.04.24 в 20:10

България днес - 19 април 2024 г.

В "България днес" на 19 април говорим за успеха на българката Албена Василева от Чикаго, представяме ви уникалната изложба на автентични български килими, изложена в Париж и правим виртуално пътешествие до Казанлъшката гробница, открита на днешната..

публикувано на 19.04.24 в 19:00
Андрей Пленкович

По съседски: Събития с балкански адрес

В изборната битка между премиер и президент в Хърватия печели премиерът Премиерът на Хърватия Андрей Пленкович и президентът Зоран Миланович се изправиха един срещу друг на извънредни парламентарни избори в страната. Борещият се за..

публикувано на 19.04.24 в 10:45