Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Външно министерство настоява руското посолство да оттегли нотата си

Въпросът за евентуалното закриване на руското посолство ще бъде разгледан от Москва и ако е необходимо ще бъде докладвано и на президента Владимир Путин

| обновено на 01.07.22 в 19:00
Снимка: МВнР

Днес, 1 юли 2022 г., преди обяд, по настояване на руската страна, във външното ни министерство се проведе среща между министъра на външните работи Теодора Генчовска и извънредния и пълномощен посланик на Руската федерация Елеонора Митрофанова. По време на разговора, министър Генчовска представи българската позиция, с искането руската страна да оттегли вербалната си нота от 30 юни 2022 г. 

За състоялата се среща ще бъдат информирани с нарочно писмо министър-председателят, и.д. председател на Народно събрание и Администрацията на Президента. 

Говорителят на руското външно министерство Мария Захарова съобщи, че въпросът за евентуалното закриване на руското посолство ще бъде разгледан от Москва и ако е необходимо ще бъде докладвано и на президента Владимир Путин. Коментарът е по повод нотата на руския посланик в България и изявлението ѝ, че ще предложи на руското външно министерство да бъде закрито посолството на Русия в България, заради отказа на премиера в оставка Кирил Петков да отмени решението за изгонване на руски дипломати. По думите на руския посланик, закриването на руската дипломатическа мисия неизбежно ще доведе до закриване и на българската в Москва.

Петков призова руските власти да не се съобразяват с искането на Митрофанова, а БСП предложиха Народното събрание да задължи премиера да спре временно решението за изгонване на руските дипломати и правителството да възстанови диалога с Русия.

.
По публикацията работи: Михаил Димитров

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

ИТН върна неизпълнен третия мандат за съставяне на правителство веднага при връчването му

Партия "Има такъв народ" (ИТН) благодари за доверието на президента Румен Радев и върнаха обратно третия мандат за съставяне на правителството. Папката беше върната празна от заместник-председателя на парламентарната група на ИТН Ивайло Вълчев с..

публикувано на 28.03.24 в 12:09

Николай Денков, ПП-ДБ: Българските граждани ще решат как да продължим

Президентът Румен Радев връчи съгласно конституционната процедура мандат за съставяне на правителство на Николай Денков, кандидат за министър-председател, излъчен от втората по численост парламентарна група в 49-ото Народно събрание - тази, на..

публикувано на 27.03.24 в 16:29

Президентът Румен Радев връчва мандат за кабинет на ПП-ДБ

След като парламентът одобри отказа на кандидата за премиер от ГЕРБ-СДС Мария Габриел да състави кабинет с първия проучвателен мандат, днес президентът Румен Радев ще връчи мандат на втората по големина парламентарна сила – ПП-ДБ. Нейният кандидат за..

публикувано на 27.03.24 в 07:35