Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Външно министерство настоява руското посолство да оттегли нотата си

Въпросът за евентуалното закриване на руското посолство ще бъде разгледан от Москва и ако е необходимо ще бъде докладвано и на президента Владимир Путин

| обновено на 01.07.22 в 19:00
Снимка: МВнР

Днес, 1 юли 2022 г., преди обяд, по настояване на руската страна, във външното ни министерство се проведе среща между министъра на външните работи Теодора Генчовска и извънредния и пълномощен посланик на Руската федерация Елеонора Митрофанова. По време на разговора, министър Генчовска представи българската позиция, с искането руската страна да оттегли вербалната си нота от 30 юни 2022 г. 

За състоялата се среща ще бъдат информирани с нарочно писмо министър-председателят, и.д. председател на Народно събрание и Администрацията на Президента. 

Говорителят на руското външно министерство Мария Захарова съобщи, че въпросът за евентуалното закриване на руското посолство ще бъде разгледан от Москва и ако е необходимо ще бъде докладвано и на президента Владимир Путин. Коментарът е по повод нотата на руския посланик в България и изявлението ѝ, че ще предложи на руското външно министерство да бъде закрито посолството на Русия в България, заради отказа на премиера в оставка Кирил Петков да отмени решението за изгонване на руски дипломати. По думите на руския посланик, закриването на руската дипломатическа мисия неизбежно ще доведе до закриване и на българската в Москва.

Петков призова руските власти да не се съобразяват с искането на Митрофанова, а БСП предложиха Народното събрание да задължи премиера да спре временно решението за изгонване на руските дипломати и правителството да възстанови диалога с Русия.

.
По публикацията работи: Михаил Димитров

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Ремонт на служебния кабинет предлага премиерът Димитър Главчев

Броени дни след полагането на клетва на министрите от служебния кабинет, премиерът Димитър Главчев предложи персонални промени в състава на Министерския съвет. Първата се отнася до Министерството на външните работи. Мотивирано с нуждата от..

публикувано на 16.04.24 в 16:45

Антъни Блинкен: Съюзниците в Черно море могат да разчитат на САЩ

Инвестицията в сигурността на Черно море ще гарантира мира и свободата в регионален план и Европа. България подкрепя мирната формула на украинския президент Володимир Зеленески и ще участва в мирната конференция на високо равнище за Украйна в през..

публикувано на 15.04.24 в 11:52

България и Украйна домакинстват конференция, посветена на сигурността в Черно море

България и Украйна ще бъдат съвместен домакин на Втората конференция, посветена на сигурността в Черно море, в рамките на Международната Кримска платформа. Форумът е организиран от българските и от украинските министерства на външните работи и на..

публикувано на 15.04.24 в 06:00