Слушайте!
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

МВнР: Запознати сме с предложенията на френското председателство

Снимка: mfa.bg

Министерството на външните работи е запознато с всички предложения на френското председателство на Съвета на Европейския съюз, съобщиха от ведомството в отговор на запитване. От там уточняват, че действията на българските институции не могат да излизат извън рамката, създадена с парламентарното решение от 24 юни т.г. във връзка с разширяването на ЕС и процеса на преговори на Република Северна Македония.

В съседната държава в момента върви процедура за приемане на предложението на френското председателство и евентуални спекулации по този въпрос у нас биха могли да се отразят отрицателно върху процесите там”, заявяват още от МВнР. Междувременно вицепремиерът по въпросите на европейската интеграция на РСМ Боян Маричич обяви, че в представения от френското председателство документ не фигурира двустранният протокол, а това, по думите му, означава, че е изпълнено очакването на страната му историческите въпроси да бъдат премахнати.

БНР подкасти:

Още от категорията

Ще обявят част от "Капитан Андреево" за обект на националната сигурност

Правителството подготвя решение, съгласно което части от граничния пункт "Капитан Андреево" да бъдат обявени за обект на националната сигурност, каза пред bTV служебният министър на земеделието Явор Гечев. Обществената поръчка за изграждане на държавна..

публикувано на 06.10.22 в 10:25

В Прага ще търсят общ европейски отговор на руската инвазия в Украйна

Президентът Румен Радев ще участва в Прага в срещата на лидерите от 44 европейски страни. По искане на Франция, заради войната на Русия срещу Украйна форумът е в необичаен формат и освен 27-те държави в ЕС, ще участват още 17 поканени страни . По..

публикувано на 06.10.22 в 09:44

Румен Радев ще участва в срещата на върха във формат "Европейска политическа общност"

На 6 октомври, в Прага, държавният глава Румен Радев ще представлява страната ни на първата среща на върха във формат "Европейска политическа общност", инициативата за която е на френския президент Еманюел Макрон. На 7 октомври българският президент ще..

публикувано на 06.10.22 в 06:15