Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Войната в Украйна

След превземането на Луганска област руската армия настъпва в Донецк

Украински военни обстрелват настъпващите руски части в околностите на Лисичанск, 3 юли 2022 г.
Снимка: Reuters

Украинската армия съобщи, че е изтеглила последните си части от Лисичанск, за да не попаднат в обкръжение. От генералния щаб в Киев подчертават, че за да постигнат успех, не са достатъчни само стоманена воля и патриотизъм, но са нужни материално технически ресурси, предава УНИАН. Руската армия е преминала река Северски Донец и настъпва в Донецка област, от която контролира над 45%. От Лисичанск основните удари са насочени към Славянск и Краматорск.

Лидери от десетки страни и ръководители на международни организации се събират на 4 и 5 юли в град Лугано, за да обсъдят възстановяването на Украйна. Целта е да се изготви "план Маршал", който да влезе в сила дори под руския обстрел.

Германия обсъжда със съюзниците предоставянето на гаранции за сигурност на Украйна, като се подготвя за времето след края на руската агресия, каза пред ARD германският канцлер Олаф Шолц. Германия е една от страните, които правят най-много за предоставяне на военна помощ за Украйна, заяви Шолц и оправда закъсненията на доставките с нуждата от обучение на украинските военни в Германия. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Даниел Митов

Даниел Митов се отказа да бъде служебен външен министър

До момента, до който президентът не издаде указ, старите министри изпълняват своите задължения, коментира служебният премиер Димитър Главчев на излизане от президентството. След кратка среща с държавния глава Румен Радев Главчев каза: "Не съм..

публикувано на 19.04.24 в 11:53

България има италианската подкрепа за пълноправно членство в Шенген

Италианският президент Серджо Матарела заяви подкрепата на Рим за пълноправно членство на България в Шенген. Матарела е на двудневно посещение в страната ни по покана на държавния глава Румен Радев. Двамата обсъдиха развитието на отношенията в..

публикувано на 18.04.24 в 09:30

Искат вот на недоверие към правителството

Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов обяви, че внася искане за вот на недоверие към служебното правителство на Димитър Главчев. Под проекта на решение са се подписали 67 депутати от "Възраждане", БСП и "Има такъв народ", предаде..

публикувано на 17.04.24 в 16:00