Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Предсрочни избори – вероятният сценарий за излизане от политическата криза

Подкрепата на независимите депутати не гарантира постигането на поставените цели

Кирил Петков и Асен Василев след поредния кръг от преговори в неделя. Поне засега бъдещо правителство с мандат на "Продължаваме промяната" не събира достатъчно мнозинство в парламента.
Снимка: БГНЕС

Още в петък, веднага след като кандидатът за министър-председател на "Продължаваме промяната" Асен Василев получи мандат от президента, от партията започнаха преговори за съставяне на ново правителство в рамките на настоящия 47 състав на Народното събрание. След проведените срещи с БСП, "Демократична България" и независимите депутати, на този етап е ясно едно – правителството получава 116 гласа, което е недостатъчно, за да бъде конституирано и да започне работа.

Разговорите между "Продължаваме промяната" и други народни представители, продължават до петък, когато от партията трябва да върнат мандата на президента. Вчера, в своя публикация в социалната мрежа, лидерът на "Има такъв народ" Слави Трифонов, нападна за пореден път доскорошните си коалиционни партньори с обвинението, че се опитват да убеждават всички депутати от партията му да подкрепят правителство, съставено от Асен Василев и им отправи пожеланието „да се задавят с власт“.


"Написаното вчера от Слави Трифонов, звучеше сякаш той е поставен пред свършен факт, тоест разговорите, водени с депутатите на ИТН, изглежда, че са били продуктивни за ПП – посочи в интервю за БНР политическият анализатор Емил Соколов. – Изглежда, че подкрепата за правителството "Василев" ще дойде именно оттам, тъй като разпадът в партията, на който сме свидетели, няма как да бъде отречен".

От своя страна, политологът Антоний Гълъбов е доста по-резервиран по отношение на осигуряването на необходимата подкрепа за кабинета "Василев".


"Не мога да споделя оптимизъм, по отношение на изхода от тези преговори, но безспорно е, че усилие ще бъде положено. Постигането на поставените цели няма как да гарантира, дори и в краткосрочен план, подкрепата от независими депутати. Не смятам, че при сегашните отношения между парламентарните групи е възможно съставянето и на т.нар. евроатлантическа коалиция. Чухме от ДПС, че те ще се стремят към такава, но едва след избори. Струва ми се, че и позицията на ГЕРБ не е много по-различна, така че считам предсрочните избори за твърде вероятни".

Тезата за предсрочни избори застъпва и политологът Милена Стефанова. По думите ѝ:


"Въпреки първоначалната еуфория от сформирането на четворната коалиция в края на миналата година, шестмесечният срок на управление показа, че не са научили уроците да ръководят една модерна демократична държава. Затова разтрогването ѝ беше логичен ход, а недостатъчният брой депутати на останалите три партии, не предполага успешното сформиране на кабинет."

Съставил: Йоан Колев

Снимки: БГНЕС, архив

Още от категорията

Зеленски: Руското присъствие в Запорожката електроцентрала увеличава радиационната заплаха

Украйна взема на прицел руските войници, стрелящи по и от завзетата Запорожка атомна електроцентрала, заяви украинският президент Володимир Зеленски. Той предупреди, че всеки ден, в който руските сили остават на територията на централата, увеличава..

публикувано на 14.08.22 в 09:10

Борисов и Нинова в задочен спор за предприятията на газ и преговорите с “Газпром”

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заяви, че при сегашните цени на природния газ до два месеца всички предприятия от тежката индустрия ще започнат да затварят. Това той каза в Димитровград, откъдето дойде информацията, че единственият торов завод у нас..

публикувано на 13.08.22 в 15:44

“Продължаваме промяната” няма да се коалира с ГЕРБ на Бойко Борисов

“Продължаваме промяната” няма да се коалира с ГЕРБ, докато партията се ръководи от Бойко Борисов, заяви пред журналисти бившият премиер Кирил Петков. Той добави, че все още няма решение дали ПП ще се яви на предстоящите избори с партньора си в..

публикувано на 13.08.22 в 14:39