Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Предсрочни избори – вероятният сценарий за излизане от политическата криза

Подкрепата на независимите депутати не гарантира постигането на поставените цели

Кирил Петков и Асен Василев след поредния кръг от преговори в неделя. Поне засега бъдещо правителство с мандат на "Продължаваме промяната" не събира достатъчно мнозинство в парламента.
Снимка: БГНЕС

Още в петък, веднага след като кандидатът за министър-председател на "Продължаваме промяната" Асен Василев получи мандат от президента, от партията започнаха преговори за съставяне на ново правителство в рамките на настоящия 47 състав на Народното събрание. След проведените срещи с БСП, "Демократична България" и независимите депутати, на този етап е ясно едно – правителството получава 116 гласа, което е недостатъчно, за да бъде конституирано и да започне работа.

Разговорите между "Продължаваме промяната" и други народни представители, продължават до петък, когато от партията трябва да върнат мандата на президента. Вчера, в своя публикация в социалната мрежа, лидерът на "Има такъв народ" Слави Трифонов, нападна за пореден път доскорошните си коалиционни партньори с обвинението, че се опитват да убеждават всички депутати от партията му да подкрепят правителство, съставено от Асен Василев и им отправи пожеланието „да се задавят с власт“.


"Написаното вчера от Слави Трифонов, звучеше сякаш той е поставен пред свършен факт, тоест разговорите, водени с депутатите на ИТН, изглежда, че са били продуктивни за ПП – посочи в интервю за БНР политическият анализатор Емил Соколов. – Изглежда, че подкрепата за правителството "Василев" ще дойде именно оттам, тъй като разпадът в партията, на който сме свидетели, няма как да бъде отречен".

От своя страна, политологът Антоний Гълъбов е доста по-резервиран по отношение на осигуряването на необходимата подкрепа за кабинета "Василев".


"Не мога да споделя оптимизъм, по отношение на изхода от тези преговори, но безспорно е, че усилие ще бъде положено. Постигането на поставените цели няма как да гарантира, дори и в краткосрочен план, подкрепата от независими депутати. Не смятам, че при сегашните отношения между парламентарните групи е възможно съставянето и на т.нар. евроатлантическа коалиция. Чухме от ДПС, че те ще се стремят към такава, но едва след избори. Струва ми се, че и позицията на ГЕРБ не е много по-различна, така че считам предсрочните избори за твърде вероятни".

Тезата за предсрочни избори застъпва и политологът Милена Стефанова. По думите ѝ:


"Въпреки първоначалната еуфория от сформирането на четворната коалиция в края на миналата година, шестмесечният срок на управление показа, че не са научили уроците да ръководят една модерна демократична държава. Затова разтрогването ѝ беше логичен ход, а недостатъчният брой депутати на останалите три партии, не предполага успешното сформиране на кабинет."

Съставил: Йоан Колев

Снимки: БГНЕС, архив


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Вицепрезидентът Илияна Йотова.

Няма паралел между ротацията на премиерите в България и Румъния

В Румъния имаше правила, коалиционно споразумение още в самото начало, когато беше създаден техния кабинет и затова беше много по-лесно и просто да бъде извършена тази ротация. Това заяви вицепрезидентът Илияна Йотова в отговор на журналистически..

публикувано на 23.03.24 в 08:47

През август в София ще дойде нов посланик на Обединеното кралство

Натаниъл Копси е назначен за посланик на крал Чарлз Трети в Република България, наследявайки д-р Роб Диксън, който ще премине на друга длъжност в дипломатическата служба, се казва в прессъобщение на британското посолство. Посланик Копси ще..

публикувано на 22.03.24 в 16:35

По съседски: Събития с балкански адрес

Дачич благодари на Русия за подкрепата за териториалната цялост на Сърбия Двустранните отношения между Сърбия и Русия са на високо равнище въпреки многобройните предизвикателства. Това беше констатирано на среща между сръбския..

публикувано на 22.03.24 в 10:35