Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

ЕК е сигнализирана за нарушаване на правата на българите в Молдова

Ангел Джамбазки
Снимка: БГНЕС

Българският представител в Европейския парламент и съпредседател на ВМРО Ангел Джамбазки сигнализира Европейската комисия за нарушени права на българите в Молдова. Това съобщават от пресцентъра на партията. Повод за сигнала е решението на правителството на Молдова за сливане на Тараклийския държавен университет с Държавния педагогически университет в Кишинев. Според Ангел Джамбазки това е пряко нарушение на споразумение между България и Молдова, според което само при взаимно съгласие на двете страни могат да бъдат внасяни промени и допълнения.

В сигнала му до Европейската комисия се посочва, че подготвяната административна промяна ще лиши от самоуправление българската общност в Молдова. Тараклийският университет е свързан със съхраняването на културната самобитност на българската общност и решението за сливане ще навреди на облика и ролята на учебното заведение, смята евродепутатът.

Джамбазки отбелязва, че в Молдова живеят около 100 хиляди българи, като естествен техен център в последните 200 години е Тараклия.

Още от категорията

Снимка: архив на Кристина Дерелиева

Коледата е възможна и за хората в старческите домове, благодарение на инициатива от Чикаго

Преди три години стартира благотворителната инициатива „Коледа за баба“, която набира все по-голям отзвук и вдъхновява стотици български деца, желаещи да дарят малко радост и топлина на възрастните хора в хосписите. Под наслов "Нека да..

публикувано на 16.12.22 в 10:45

Законови промени и липса на институции отказват македонските българи да следват в България

Законодателни промени и липсата не редовно правителство нанесоха удар върху желаещите българи от Северна Македония да следват в български университети, пише БГНЕС. За последното десетилетие от 2010 до 2019 г., до преди пандемията от Covid е..

публикувано на 16.12.22 в 09:52

Нова книга разказва историята на банатските българи, разпръснати в три държави

Бесарабските българи, сънародниците ни от Западните покрайнини и Северна Македония, както и старите български общности, в държави от Европа и по света, имат своите истории, които, малко или повече, са ни познати или следим по-често в ежедневния поток..

публикувано на 14.12.22 в 09:40