Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

ЕК е сигнализирана за нарушаване на правата на българите в Молдова

Ангел Джамбазки
Снимка: БГНЕС

Българският представител в Европейския парламент и съпредседател на ВМРО Ангел Джамбазки сигнализира Европейската комисия за нарушени права на българите в Молдова. Това съобщават от пресцентъра на партията. Повод за сигнала е решението на правителството на Молдова за сливане на Тараклийския държавен университет с Държавния педагогически университет в Кишинев. Според Ангел Джамбазки това е пряко нарушение на споразумение между България и Молдова, според което само при взаимно съгласие на двете страни могат да бъдат внасяни промени и допълнения.

В сигнала му до Европейската комисия се посочва, че подготвяната административна промяна ще лиши от самоуправление българската общност в Молдова. Тараклийският университет е свързан със съхраняването на културната самобитност на българската общност и решението за сливане ще навреди на облика и ролята на учебното заведение, смята евродепутатът.

Джамбазки отбелязва, че в Молдова живеят около 100 хиляди българи, като естествен техен център в последните 200 години е Тараклия.

Още от категорията

Снимка: Facebook/@bulgarianschoolireland

Българските неделни училища по света също отварят врати

Много български деца по света вече вземат своите уроци по роден език, история и култура , в неделните училища, докато на други това предстои от 15 септември, заедно с връстниците им у нас. Където и да се намират обаче, всички те уподобяват новата..

публикувано на 15.09.22 в 11:05

Вече може да се проверява къде ще се гласува в чужбина

От 14 септември гражданите могат да проверят местата и адресите на секциите за гласуване в чужбина. Те са публикувани на сайта на външно министерство .   Ръководителят на работната група "Избори" в министерството Иван Кондов припомни, че зад..

публикувано на 14.09.22 в 11:39

Ново мобилно приложение улеснява връзката между българите по света

Благотворителна организация , създадена в Лондон с цел да подпомогне подобряването на живота на нуждаещите се у нас, създаде ново мобилно приложение . То представлява своеобразен канал за комуникация и взаимопомощ за българите, живеещи навсякъде..

публикувано на 10.09.22 в 11:10