Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

ЕК е сигнализирана за нарушаване на правата на българите в Молдова

Ангел Джамбазки
Снимка: БГНЕС

Българският представител в Европейския парламент и съпредседател на ВМРО Ангел Джамбазки сигнализира Европейската комисия за нарушени права на българите в Молдова. Това съобщават от пресцентъра на партията. Повод за сигнала е решението на правителството на Молдова за сливане на Тараклийския държавен университет с Държавния педагогически университет в Кишинев. Според Ангел Джамбазки това е пряко нарушение на споразумение между България и Молдова, според което само при взаимно съгласие на двете страни могат да бъдат внасяни промени и допълнения.

В сигнала му до Европейската комисия се посочва, че подготвяната административна промяна ще лиши от самоуправление българската общност в Молдова. Тараклийският университет е свързан със съхраняването на културната самобитност на българската общност и решението за сливане ще навреди на облика и ролята на учебното заведение, смята евродепутатът.

Джамбазки отбелязва, че в Молдова живеят около 100 хиляди българи, като естествен техен център в последните 200 години е Тараклия.

Още от категорията

Емилияна Благоева, Торонто: България е земен рай, осъзнах го след години емиграция

Емилияна Благоева емигрира със семейството си в Торонто през 2000 г. Там ги отвежда не недоимъкът, тъй като в България и тя, и мъжът ѝ имат добра работа и стабилни доходи, а желанието сами да си проправят път в живота, без протекциите на..

публикувано на 26.08.22 в 09:10
 Иван Кондов

48 държави са дали съгласие за разкриване на секции за парламентарния вот в България

Подадените до момента заявления за гласуване в чужбина на изборите на 2 октомври са над 16 хиляди, като в Турция са регистрирани над 10 хиляди. България вече е получила разрешение от 48 държави за провеждането на парламентарния вот. Чешките власти не са..

публикувано на 25.08.22 в 16:32

МВнР: Подкрепяме българите в Албания

През 2017 г. албанското правителство прие рамков закон за защита на националните малцинства и българското национално малцинство беше признато в Албания. То е концентрирано в три области – в Гора , Голо бърдо и в Преспа. Появи се информация, че след..

публикувано на 25.08.22 в 15:55