Слушайте!
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

ЕК е сигнализирана за нарушаване на правата на българите в Молдова

Ангел Джамбазки
Снимка: БГНЕС

Българският представител в Европейския парламент и съпредседател на ВМРО Ангел Джамбазки сигнализира Европейската комисия за нарушени права на българите в Молдова. Това съобщават от пресцентъра на партията. Повод за сигнала е решението на правителството на Молдова за сливане на Тараклийския държавен университет с Държавния педагогически университет в Кишинев. Според Ангел Джамбазки това е пряко нарушение на споразумение между България и Молдова, според което само при взаимно съгласие на двете страни могат да бъдат внасяни промени и допълнения.

В сигнала му до Европейската комисия се посочва, че подготвяната административна промяна ще лиши от самоуправление българската общност в Молдова. Тараклийският университет е свързан със съхраняването на културната самобитност на българската общност и решението за сливане ще навреди на облика и ролята на учебното заведение, смята евродепутатът.

Джамбазки отбелязва, че в Молдова живеят около 100 хиляди българи, като естествен техен център в последните 200 години е Тараклия.

Още от категорията

Базарът на книгата ще се проведе в културния център

Базар на български книги в Чикаго

Конфедерацията на българските културни организации и дейци в чужбина организира най-голямото литературно събитие в Чикаго този есен - Базар на книгата. Той ще се проведе на 5-ти и 6-ти ноември в културния център "Българика" в американския град. Ще..

публикувано на 05.11.22 в 09:27

Българските ученици в Аман честваха народните будители

Деца от българското неделно училище „Св. св. Кирил и Методий“ в Аман, Йордания, отбелязаха Деня на народните будители с тържество, на което представиха делото на народни будители, техни произведения и музикални творби, пише във Фейсбук посолството..

публикувано на 02.11.22 в 10:41

В дома на Румен Стефанов - пазител на българското в Лас Вегас

Ако запитате сънародниците ни в Лас Вегас има ли съвременни будители сред тях, неизменно ще чуете в отговор името на Румен Стефанов. Всички българи там знаят или поне са чували за Румен и неговия ресторант, който е като център на българската..

публикувано на 01.11.22 в 12:35