Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

ЕК е сигнализирана за нарушаване на правата на българите в Молдова

Ангел Джамбазки
Снимка: БГНЕС

Българският представител в Европейския парламент и съпредседател на ВМРО Ангел Джамбазки сигнализира Европейската комисия за нарушени права на българите в Молдова. Това съобщават от пресцентъра на партията. Повод за сигнала е решението на правителството на Молдова за сливане на Тараклийския държавен университет с Държавния педагогически университет в Кишинев. Според Ангел Джамбазки това е пряко нарушение на споразумение между България и Молдова, според което само при взаимно съгласие на двете страни могат да бъдат внасяни промени и допълнения.

В сигнала му до Европейската комисия се посочва, че подготвяната административна промяна ще лиши от самоуправление българската общност в Молдова. Тараклийският университет е свързан със съхраняването на културната самобитност на българската общност и решението за сливане ще навреди на облика и ролята на учебното заведение, смята евродепутатът.

Джамбазки отбелязва, че в Молдова живеят около 100 хиляди българи, като естествен техен център в последните 200 години е Тараклия.

Още от категорията

Снимка: личен архив на Тюркян Османова

В Кеймбридж отвори врати българско неделно училище

Българско неделно училище официално отвори врати в Кеймбридж. То носи името на апостола на свободата Васил Левски. Създателите му са двама българи-филолози – Петко Петков и Тюркян Османова, които живеят в английския град. По думите на Османова, след..

публикувано на 08.11.22 в 15:35
Босилеград

Спряха българи на път за Босилеград

Сръбските гранични полицаи от пункта "Рибарци" не са допуснали бус с 18 души от България, поканени в Босилеград за отбелязване на Деня на Западните покрайнини, предаде Радио Благоевград на БНР.  Над 2 часа е забавен и друг автобус с ученици и..

публикувано на 06.11.22 в 15:48
Иван Николов

Иван Николов: Губим 100-годишната “война” за оцеляването на българите в Западните покрайнини

Дните  6-8 ноември 1920 година са белязали със страх и тъга живота на българите в Западните покрайнини. Окупацията на Босилеградска, Царибродска и Струмишка област от сръбските войски преди малко над век все още е жива в паметта им. Видими и днес са..

публикувано на 06.11.22 в 06:35