Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Войната в Украйна

750 млрд. евро ще струва възстановяването на Украйна

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Финландия и Швеция ще подпишат на 5 юли протоколите за присъединяване към НАТО, съобщиха от централата на Алианса в Брюксел. След руската агресия в Украйна двете страни официално потвърдиха желанието и способността си да изпълняват политическите, правните и военните задължения, свързани с членството, се казва в изявлението. След подписването започва процеса на ратификация на присъединяването от 30-те държави в пакта.

Лидерите на страните от Г-7, търсят възможности за износ на така нужното украинско зърно от Украйна "в по-малки количества" през р. Дунав, съобщи в британският парламент премиерът Борис Джонсън.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски каза, че преговарят с Турция и ООН за износа на зърно. „Много е важно някой да гарантира безопасността на корабите. От наша страна ние не губим време и работим по различни пътища, както железопътни, така и речни, за износ и всеки ден увеличаваме износа", подчерта президентът.

750 млрд евро ще струва възстановяването на Украйна, изчисли премиерът Денис Шмигал в изказване пред голяма донорска конференция в Лугано. Само щетите по инфраструктурата са над 100 млрд. евро, заяви Шмигал.

С изключение на минимални украински настъпления край Харков и Херсон няма съществени изменения на фронтовата линия. Украинските сили системно атакуват и унищожават руските складове с боеприпаси и военна логистика. Русия обвини украинците, че са атакували цивилни цели в руските градове Белгород, в Курск и в окупирания Донецк, предаде ВВС.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Иван Кондов

Иван Кондов става заместник-министър на външните работи

Премиерът Димитър Главчев официално прие и поста министър на външните работи от Стефан Димитров и се срещна с ръководния състав на ведомството. Служебният премиер обяви, че дипломатът от кариерата Иван Кондов става заместник-министър на..

публикувано на 23.04.24 в 16:51

България продължава подкрепата си за евроинтеграцията на Косово

Възможностите за надграждане на двустранните отношения между България и Косово бяха във фокуса на срещата на премиерите  Димитър Главчев и Албин Курти. Събеседниците изразиха удовлетворение от активните политически връзки между двете страни и..

публикувано на 22.04.24 в 15:54
Димитър Главчев

Служебният премиер поема и поста служебен външен министър

Служебният премиер Димитър Главчев предложи на президента Румен Радев промяна в състава на служебния кабинет, съобщиха от правителствената пресслужба. След разговор със служебния министър-председател и постъпили предложения от негова страна на..

публикувано на 22.04.24 в 12:30