Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Войната в Украйна

750 млрд. евро ще струва възстановяването на Украйна

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Финландия и Швеция ще подпишат на 5 юли протоколите за присъединяване към НАТО, съобщиха от централата на Алианса в Брюксел. След руската агресия в Украйна двете страни официално потвърдиха желанието и способността си да изпълняват политическите, правните и военните задължения, свързани с членството, се казва в изявлението. След подписването започва процеса на ратификация на присъединяването от 30-те държави в пакта.

Лидерите на страните от Г-7, търсят възможности за износ на така нужното украинско зърно от Украйна "в по-малки количества" през р. Дунав, съобщи в британският парламент премиерът Борис Джонсън.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски каза, че преговарят с Турция и ООН за износа на зърно. „Много е важно някой да гарантира безопасността на корабите. От наша страна ние не губим време и работим по различни пътища, както железопътни, така и речни, за износ и всеки ден увеличаваме износа", подчерта президентът.

750 млрд евро ще струва възстановяването на Украйна, изчисли премиерът Денис Шмигал в изказване пред голяма донорска конференция в Лугано. Само щетите по инфраструктурата са над 100 млрд. евро, заяви Шмигал.

С изключение на минимални украински настъпления край Харков и Херсон няма съществени изменения на фронтовата линия. Украинските сили системно атакуват и унищожават руските складове с боеприпаси и военна логистика. Русия обвини украинците, че са атакували цивилни цели в руските градове Белгород, в Курск и в окупирания Донецк, предаде ВВС.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Живко Коцев

Президентът отстрани главния секретар на вътрешното министерство

По предложение на служебното правителство президентът подписа указ за прекратяване правомощията и освобождаване от длъжност на главния секретар на МВР Живко Коцев, съобщи пресцентърът на държавния глава. Мотивът на правителството е "заради тежко..

публикувано на 10.04.24 в 14:02
Живко Коцев

Правителството иска да уволни главния секретар на вътрешното министерство

Правителството предложи на президента Румен Радев да издаде Указ за прекратяване правомощията на главния секретар на Министерството на вътрешните работи гл. комисар Живко Коцев и освобождаването му от длъжност, съобщи правителствената пресслужба...

публикувано на 10.04.24 в 09:10

Служебният министър на отбраната: Битката в Украйна е битка и за нашите национални интереси

"Основният принцип, на който залагам, е надграждане", каза на церемонията по встъпване в длъжност служебният министър на отбраната Атанас Запрянов и благодари на предшественика си Тодор Тагарев за приноса му в сектора. Той увери, че сред..

публикувано на 09.04.24 в 15:16