Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Културно-исторически маршрути в Хасково и околностите

7
Снимка: visithaskovo.com

Хасково е врата към Източните Родопи, които пък изобилстват с познавателни маршрути по следите на миналото. Но преди да се отправите в околностите, ви препоръчваме да се разходите из самия град, който се гордее със своя обновен център – потънали в зеленина паркове, фонтани, красиви сгради. Не случайно през 2011г. той бе обявен за най-зеления град на България.


Но Хасково е известен най-вече като града на Богородица. Близо 33-метровата фигура на Дева Мария, държаща Младенеца в ръце, беше издигната през 2003 г. на хълма Ямача - едно от първите възвишения на Източните Родопи. Великолепната скулптура може да се види от всяка точка на града и е вписана в книгата на Световните рекорди на Гинес като най-високия монумент на Богородица с Младенеца в света. До него е изградена изящна камбанария, от която се открива главозамайваща гледка към града и околностите. „Камбаните й са произведени в камбанолеярна "Велеганов“ – една от най-старите в България. Два пъти в деня тя оглася Хасково със своя кристален звън“ – казва Митра Тодорова от ТИЦ-Хасково.

Паметник на завистта

Докато се разхождате из центъра, ще видите още един "уникат“ - единственият в света паметник на завистта. Той заклеймява широко разпространената черта по нашите географски ширини и е издигнат изцяло с дарения. Красивата скулптура представлява човешка фигура, разперила криле от пера в устрем да полети. В нея обаче са се вкопчили две костеливи ръце в опит да пречупят полета й към небесата.

Какво още можем да видим в града на Богородица? – питаме.

Може да бъде посетен Регионалният исторически музей, който има 5 много интересни експозиции – от археология до най-нова история и етнография – обяснява ни Митра Тодорова от ТИЦ-Хасково и още: –  Може да посетите Паскалева къща - уникален образец на възрожденската архитектура, която представя преминаването от селски към градски бит на заможните жители на града. Но имаме и други красиви възрожденски къщи, които оформят един малък квартал. Имаме също две много интересни църкви.“

Паскалева къща

В района на Хасково потъваме в прегръдката на планината с нейните обли възвишения и разпръснати по тях следи от древни култури. Край село Александрово археолозите попадат на уникална находка - гробница от IV век пр.н.е. с удивителни стенописи, която обаче е била ограбена още в древността. Перфектно копие на гробницата можете да разгледате в съседство, и по-точно в сградата на Музейния център "Тракийското изкуство в Източни Родопи“, който съхранява богати експозиции, свързани с живота и бита на древните ни предци.

Музейния център „Тракийското изкуство в Източни Родопи“

"Най-много следи от своята епоха траките са оставили точно в този район. Това са скални ниши, шарапани, олтари, жертвеници и много други скални сакрални места, всяко от които има своята интересна история. В Музейния център е изложено златно съкровище, открито в Сакар планина от 4500-4000 г. пр. Хр. Накитите са аналогични на предметите от Варненския некропол и са сред най-старото обработено злато в света. Но това, което изумява, е изработката му. Златните елементи имат дупчици, толкова миниатюрни, че през тях може да мине само конски косъм. С каква техника са боравели предците ни, за да могат да окачват тези златни парички по накитите, до ден днешен остава загадка“- казва Митра Тодорова.

Крепостта „Свети Дух“

На малко възвишение край курортното селище Минерални бани, са разпилени останките от крепостта "Свети Дух“ , възникнала през II век, на мястото на съоръжение от римско време. Твърдината е била обитавана в продължение на близо 1000 години. В наши дни, в центъра на някогашната крепост, е издигнат съвременен параклис.

Храм „Успение Богородично“

Близо до село Узунджово пък може да разгледате храма "Успение Богородично“ – най-голямата селска църква в България и някогашно средище на един от най-големите търговски панаири в пределите на Османската империя.

Вижте и публикацията ни за природния феномен Каменните гъби в района на Източните Родопи:

Снимки: ТИЦ-Хасково, haskovo.net, Музейния център "Тракийското изкуство в Източни Родопи“

По публикацията работи: Марта Рос


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Снимка: Youtube / World Buzz Channel

Японска телевизия популяризира България като туристическа дестинция

Японската телевизия Fuji TV засне епизоди, с които представя България пред японското общество. Снимачният процес е осъществен в сътрудничество с българското посолство в Токио, съобщиха от дипломатическото ни представителство...

публикувано на 09.04.24 в 11:26

Google актуализира функцията си за навигация с нови снимки от нашата страна

Колите на Google Street View отново ще прекосят България тази година. През следващите месеци те ще посетят над 25 града, сред които Смолян, Златоград, Исперих, Кърджали и Перник. Целта, освен да се актуализират изображенията на градовете и пътищата,..

публикувано на 06.04.24 в 09:10

Пътувай емоционално – туризмът като автентично преживяване и уединение с природата

Свръх туризмът, причинен от невиждания бум на пътуванията след края на епидемията е причина хората да търсят алтернатива на общоприетите представи за почивка. Особено сред по-младите поколения има пресищане от стандартните екскурзии до известни..

публикувано на 04.04.24 в 10:10