Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Войната в Украина

Донорите имат принципни изисквания, за да отпуснат пари на Украйна

Снимка: БГНЕС

С декларация на над 40 страни донори, готови да финансират възстановяването на Украйна, завърши срещата в Лугано. Документът предвижда редовен контрол върху напредъка на възстановяването и финансовите потоци в Украйна. България не участва във форума. Подписалите, включително САЩ, ЕС, Великобритания, Франция и Япония, осъдиха военната агресия на Русия и призоваха Москва да изтегли войските си незабавно.

Подписалите задействаха т.нар. Принципи от Лугано, по които да се ръководят усилията за възстановяване. ЕС заяви, че Киев все още трябва да постигне напредък в области като върховенството на закона, овладяването на властта на олигарсите, да засили борбата с корупцията и да гарантира ефективното и прозрачно управление, за да получи помощ за възстановяване.

Русия продължава да се готви за настъпление към Славянск, Бахмут и Северск, като активно прехвърля войски в Донецка област. Но украинските сили дават отпор и могат да се похвалят с известни успехи. Това е последната оценка за ситуацията на фронта от Института за военни изследвания в САЩ - ISW.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Депутатите освободиха Росен Желязков от поста председател на НС

Народното събрание гласува поисканата от “Продължаваме промяната – Демократична България”, “БСП за България” и “Възраждане” оставка на парламентарния председател Росен Желязков. От присъстващите в пленарната зала 232-ма депутати 129 гласуваха “за”..

публикувано на 25.04.24 в 12:18

България ще участва във възстановяването на енергийната инфраструктура на Украйна

България ще съдейства на Украйна в процеса по възстановяване на енергийната инфраструктура. Това стана ясно на среща на служебния министъра на енергетиката Владимир Малинов с посланичката на Украйна в България Олеся Илашчук. "Задълбочаването на..

публикувано на 24.04.24 в 18:34
Иван Кондов

Иван Кондов става заместник-министър на външните работи

Премиерът Димитър Главчев официално прие и поста министър на външните работи от Стефан Димитров и се срещна с ръководния състав на ведомството. Служебният премиер обяви, че дипломатът от кариерата Иван Кондов става заместник-министър на..

публикувано на 23.04.24 в 16:51