Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Войната в Украина

Донорите имат принципни изисквания, за да отпуснат пари на Украйна

Снимка: БГНЕС

С декларация на над 40 страни донори, готови да финансират възстановяването на Украйна, завърши срещата в Лугано. Документът предвижда редовен контрол върху напредъка на възстановяването и финансовите потоци в Украйна. България не участва във форума. Подписалите, включително САЩ, ЕС, Великобритания, Франция и Япония, осъдиха военната агресия на Русия и призоваха Москва да изтегли войските си незабавно.

Подписалите задействаха т.нар. Принципи от Лугано, по които да се ръководят усилията за възстановяване. ЕС заяви, че Киев все още трябва да постигне напредък в области като върховенството на закона, овладяването на властта на олигарсите, да засили борбата с корупцията и да гарантира ефективното и прозрачно управление, за да получи помощ за възстановяване.

Русия продължава да се готви за настъпление към Славянск, Бахмут и Северск, като активно прехвърля войски в Донецка област. Но украинските сили дават отпор и могат да се похвалят с известни успехи. Това е последната оценка за ситуацията на фронта от Института за военни изследвания в САЩ - ISW.

Още от категорията

Стево Пендаровски

Президентът на РСМ пристига за откриването на интерконектора с Гърция

Президентът на Република Северна Македония Стево Пендаровски ще пристигне на 1 октомври в София за откриването на интерконектора между България и Гърция, на което са поканени и други политически лидери от района, стана ясно от негово интервю за ТВ 24...

публикувано на 17.09.22 в 14:35
Президентът на Украйна Володомир Зеленски в град Изюм

В масовите гробове край Изюм има доказателства за зверства, твърди украинският президент

В масовите гробове, открити близо до освободения наскоро от руска окупация град Изюм, има доказателства за извършени зверства, оповести украинският президент Володимир Зеленски. Във видео по темата той твърди, че са намерени стотици тела на хора,..

публикувано на 17.09.22 в 09:19

Дори папата определи военната помощ за Украйна като морално допустима

Украинските власти откриха масов гроб с повече от 440 тела в град Изюм в Харковска област, който беше отвоюван от руските сили преди дни. Украинският президент Володимир Зеленски сравни откриването на масов гроб в Изюм с екзекутираните от руските..

публикувано на 16.09.22 в 08:50