Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Албанското вино – мост между нашите два народа, защо не?

13
Снимка: Албанското посолство в България

Посолството на Република Албания в България организира в Университетската ботаническа градина в София първото събитие, посветено на дегустация на албански вина в България - една отлична възможност за сближаване на нашите два народа.

На събитието бяха представени избите от различни краища на Албания, чиито вина представляват смесица от сортове автохтонно грозде. Гостите опитаха и чудесна албанска ракия.

Албания разполага с много местни сортове грозде, а нейните лозя се простират на повече от 10 000 хектара. Страната на орлите може да се повали с хилядолетна винена традиция,което я прави една от най-старите винопроизводителни страни в Европа.

Албания може да бъде разделена на 4 винарски региона, които се определят главно от тяхната надморска височина. От 2000 г. насам производството на лозя в страната се е увеличило драстично, както и площта на отглежданите лозя.

Има потенциал както за заместване на вноса във винарския сектор в Албания, така и за увеличаване на износа, беше изтъкнато на събитието, организирано от Албанското посолство в София – една наистина прекрасна възможност за по-доброто опознаване на албанската култура в страната ни.

Информацията е предоставена от Посолството на Република Албания в България.

Снимки: Посолство на Република Албания в България

По публикацията работи: Марта Рос Монтаня


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Откриваме секции в 60 държави за изборите "2 в 1"

За изборите за български и Европейски парламент, които ще се проведат на 9 юни, към този етап се планира да бъдат отворени секции в 60 държави, предаде репортерката на БНР Мира Стефанова. Централната избирателна комисия (ЦИК) обяви местата за..

публикувано на 22.04.24 в 15:08

"Ужасът на войната срещу Украйна в снимки и детски рисунки" в Нов български университет

До 30 април във фоайето на софийския Нов български университет може да се разгледа изложбата "Солидарни с Украйна! Ужасът на войната срещу Украйна в снимки и детски рисунки". Експозицията включва 16 пана със снимки и детски рисунки...

публикувано на 22.04.24 в 14:23
Божана Славкова

Българска поетеса спечели конкурса "Mili Dueli"

Божана Славкова спечели най-големия международен поетичен конкурс "Mili Dueli", като тя е първият български автор, спечелил голямата награда. В 9-тото издание на конкурса участваха 711 автори от 104 страни, като трима българи достигнаха финалните..

публикувано на 22.04.24 в 11:04