Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Купува се само това, което се търси, и само това, което се предлага

Лидерът на основната опозиционна сила ГЕРБ Бойко Борисов предупреди, че се притискат народни представители да отсъстват от зала, при гласуване на новия кабинет с мандат на "Продължаваме промяната". Управляващите предлагат не само "колосални суми", но и "разплащане в биткойни", обяви на брифинг Борисов. Той посочи, че един депутат представлява около 10 000 гласоподаватели и че ако купуването и продаването на гласове по време на избори е забранено, то с купуването на депутати се прави точно това.

По-късно пред bTV настоящият депутат от ГЕРБ и бивш енергиен министър Делян Добрев призна, че не разполага с факти, които да говорят за купуване на депутати, като им се предлагат постове и биткойни, но има такива слухове в парламентарните кулоари.

Стана ясно още, че представители на управляващата коалиция са се били свързвали с трима от депутатите на "Възраждане". На пресконференция лидерът на партията Костадин Костадинов, заяви, че са им предлагали най-различни форми на стимули, за да подкрепят кабинет на кандидат-премиера Асен Василев.

Министърът на иновациите в оставка Даниел Лорер пред bTV категорично отрече да се пазаруват депутати. "Разбира се, че не купуваме депутати, съвести и хора. Тези, които се оплакват, явно се чувстват в свои води и знаят как се правят тези неща. За нас парламентът не е магазин", посочи Лорер.

Но съмненията за задкулисно пазарене остават. Премиерът в оставка Кирил Петков призна, че "Продължаваме промяната", "Демократична България" и БСП продължават разговорите с народни представители, които искат да видят програмата за политиките на евентуалния бъдещ кабинет на трите формации.

"Всъщност няколко човека трябва да решат към кого са лоялни, към тяхната партия и лидер, който според мен не е изпълнил обещанието към народа, или към всички нас – да имаме отговорност към България, да имаме шанса да не влезем в политическа криза".

Председателят на парламентарната групата на "Има такъв народ" Тошко Йорданов се оплака, че управляващите "продължават по най-наглия начин" да звънят на техни хора: "Даже почнаха да звънят на техни роднини. Звънят на братя, деца и им предлагат постове в държавата".

В чл. 67 от Конституцията на Република България се казва, че "Народните представители представляват не само своите избиратели, а и целия народ. Обвързването със задължителен мандат е недействително. Народните представители действат въз основа на Конституцията и законите в съответствие със своята съвест и убеждения".

Понятието "съвест" е морална и етична категория, свързана с осъзнаване на някаква вина, а тя винаги е породена от някаква грешка. Но ако е вярно, че над депутатите на работното им място се оказва тормоз и натиск, това се нарича мобинг. С директива 89/391/EEG на Европейската комисия се гарантира защитата на работещите. Според документа, "работодателите са длъжни и отговорни да осигурят безопасна трудова среда, като работещите не бива да бъдат психически респ. физически увреждани на работното място".

Съгласно чл. 17 от българския Закон за защита от дискриминация, ако работодателят е уведомен, че негов служител чувства наложен психически тормоз върху себе си, то същият е задължен да извърши проверка на казуса. В случай, че работодателят не е взел мерки, може да се потърси помощ от Комисията за защита от дискриминацията, която след сезиране следва да се намеси и вземе решение по казуса. Сигналът към комисията се подава писмено, като се образува жалба на засегнатите лица.

Всеки народен представител, който се е почувствал притиснат, може да потърси защита по този ред. Засега няма подадени сигнали. Още повече, че докато депутатът започне процедурата, мандатът на това Народно събрание може да изтече. Дали наближава това, ще разберем на 12 юли, когато "Продължаваме промяната" или ще имат мнозинство от над 121 депутати, за да излъчат нов кабинет или ще върнат мандата за съставяне на правителство.

А иначе и управляващи, и опозиция са добре образовани в пазарната икономика и знаят много добре, че се купува само онова, което се търси и само онова, което се предлага.

По публикацията работи: Михаил Димитров

Още от категорията

Вадим Скибицкий

В Украйна са загрижени от ядрените заплахи на Кремъл

От 23-ти до 27-ми септември трябва да се проведат обявените от Москва референдуми за присъединяване към Русия на окупираните украински територии. Руските планове бяха осъдени от Украйна и западните държави. ЕС заяви, че няма да признае резултатите и..

публикувано на 23.09.22 в 09:10

България призовава за последователна подкрепа за Украйна

Българското министерство на външните работи публикува позиция за продължаващата руска агресия срещу Украйна.   "Последните съобщения от Москва са ескалация на всички опасения. В съчетание с ядрената реторика и така наречените "референдуми",..

публикувано на 22.09.22 в 09:30
Владимир Путин

Москва иска чрез фалшиви референдуми да узакони агресията в Украйна

В телевизионно обръщение руският лидер Владимир Путин подкрепи „спонтанното“ решение на сепаратистите в окупираните украински територии да проведат референдуми за присъединяване към Русия . Путин обяви частична военна мобилизация на 300 000 резервисти..

обновено на 21.09.22 в 11:06