Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Купува се само това, което се търси, и само това, което се предлага

Лидерът на основната опозиционна сила ГЕРБ Бойко Борисов предупреди, че се притискат народни представители да отсъстват от зала, при гласуване на новия кабинет с мандат на "Продължаваме промяната". Управляващите предлагат не само "колосални суми", но и "разплащане в биткойни", обяви на брифинг Борисов. Той посочи, че един депутат представлява около 10 000 гласоподаватели и че ако купуването и продаването на гласове по време на избори е забранено, то с купуването на депутати се прави точно това.

По-късно пред bTV настоящият депутат от ГЕРБ и бивш енергиен министър Делян Добрев призна, че не разполага с факти, които да говорят за купуване на депутати, като им се предлагат постове и биткойни, но има такива слухове в парламентарните кулоари.

Стана ясно още, че представители на управляващата коалиция са се били свързвали с трима от депутатите на "Възраждане". На пресконференция лидерът на партията Костадин Костадинов, заяви, че са им предлагали най-различни форми на стимули, за да подкрепят кабинет на кандидат-премиера Асен Василев.

Министърът на иновациите в оставка Даниел Лорер пред bTV категорично отрече да се пазаруват депутати. "Разбира се, че не купуваме депутати, съвести и хора. Тези, които се оплакват, явно се чувстват в свои води и знаят как се правят тези неща. За нас парламентът не е магазин", посочи Лорер.

Но съмненията за задкулисно пазарене остават. Премиерът в оставка Кирил Петков призна, че "Продължаваме промяната", "Демократична България" и БСП продължават разговорите с народни представители, които искат да видят програмата за политиките на евентуалния бъдещ кабинет на трите формации.

"Всъщност няколко човека трябва да решат към кого са лоялни, към тяхната партия и лидер, който според мен не е изпълнил обещанието към народа, или към всички нас – да имаме отговорност към България, да имаме шанса да не влезем в политическа криза".

Председателят на парламентарната групата на "Има такъв народ" Тошко Йорданов се оплака, че управляващите "продължават по най-наглия начин" да звънят на техни хора: "Даже почнаха да звънят на техни роднини. Звънят на братя, деца и им предлагат постове в държавата".

В чл. 67 от Конституцията на Република България се казва, че "Народните представители представляват не само своите избиратели, а и целия народ. Обвързването със задължителен мандат е недействително. Народните представители действат въз основа на Конституцията и законите в съответствие със своята съвест и убеждения".

Понятието "съвест" е морална и етична категория, свързана с осъзнаване на някаква вина, а тя винаги е породена от някаква грешка. Но ако е вярно, че над депутатите на работното им място се оказва тормоз и натиск, това се нарича мобинг. С директива 89/391/EEG на Европейската комисия се гарантира защитата на работещите. Според документа, "работодателите са длъжни и отговорни да осигурят безопасна трудова среда, като работещите не бива да бъдат психически респ. физически увреждани на работното място".

Съгласно чл. 17 от българския Закон за защита от дискриминация, ако работодателят е уведомен, че негов служител чувства наложен психически тормоз върху себе си, то същият е задължен да извърши проверка на казуса. В случай, че работодателят не е взел мерки, може да се потърси помощ от Комисията за защита от дискриминацията, която след сезиране следва да се намеси и вземе решение по казуса. Сигналът към комисията се подава писмено, като се образува жалба на засегнатите лица.

Всеки народен представител, който се е почувствал притиснат, може да потърси защита по този ред. Засега няма подадени сигнали. Още повече, че докато депутатът започне процедурата, мандатът на това Народно събрание може да изтече. Дали наближава това, ще разберем на 12 юли, когато "Продължаваме промяната" или ще имат мнозинство от над 121 депутати, за да излъчат нов кабинет или ще върнат мандата за съставяне на правителство.

А иначе и управляващи, и опозиция са добре образовани в пазарната икономика и знаят много добре, че се купува само онова, което се търси и само онова, което се предлага.

По публикацията работи: Михаил Димитров


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

МС: България не признава резултатите от изборите в окупираните територии на Украйна

"Проведените през последните 3 дни президентски избори в Руската федерация са поредното доказателство за нарастващия натиск срещу опозиционни политици, неправителствени организации, независими медии и критици на режима в Кремъл. Нарушенията на..

публикувано на 18.03.24 в 17:30

До 24 часа ще стане ясно, ще има ли ротационно правителство

Номинираната от ГЕРБ за премиер Мария Габриел получи днес от президента Румен Радев проучвателния мандат за съставяне на правителство. Тя обяви след срещата при президента, че ще задържи връчения ѝ мандат за кабинет, но изчакване на предвидения..

публикувано на 18.03.24 в 14:05

Ротацията в правителството е под въпрос

 "Продължаваме промяната – Демократична България" имат фундаментално различие по отношение на това ГЕРБ да бъдат приети като равнопоставен партньор. Според ГЕРБ, които направиха изявление вечерта на Сирни заговезни, когато православните си дават взаимно..

публикувано на 18.03.24 в 09:49