Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Войната в Украйна

Руската офанзива на фронта срещу Украйна забавя ход

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Руски ракети са ударили Педагогическия университет в Харков, съобщи украинският президент Володимир Зеленски. Заснето от руснаци видео, качено на сайта на агенция UNIAN, показва как при изстрелване на ракети срещу Харков от Белгород част от ракетите аварират във въздуха и падат обратно на руска територия. Двете страни във войната си отправиха взаимни обвинения за цивилни жертви в Донбас.  

Руската армия превръща окупираната Запорожка атомна електроцентрала във военна база, пише The Wall Street Journal. На територията на централата има най-малко 500 военни с тежка артилерия, руската армия е разположила и противопехотни мини по бреговете на резервоара, който охлажда 6 реактора. Министерството на отбраната на Украйна съобщи, че няма да напада централата, а ще се съсредоточи върху контранастъпление към Изюм и Херсон, тъй като единственият изход е обкръжаване и превземане на близките населени места и изискване окупаторите да напуснат АЕЦ. 

Руската Дума прие на второ и трето четене законопроект за въвеждане на извънредни икономически мерки. С него силовите ведомства могат да налагат на предприятията произволни цени и договори за целите на войната. До акта се стигна след отказа на редица държавни фирми да изпълняват военни поръчки, които ги водят към фалит. Според Института за изследване на войната – ISW в САЩ, законът показва, че Кремъл се подготвя за удължаване на т. нар. „специална военна операция в Украйна“.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Президентът Румен Радев връчва мандат за кабинет на ПП-ДБ

След като парламентът одобри отказа на кандидата за премиер от ГЕРБ-СДС Мария Габриел да състави кабинет с първия проучвателен мандат, днес президентът Румен Радев ще връчи мандат на втората по големина парламентарна сила – ПП-ДБ. Нейният кандидат за..

публикувано на 27.03.24 в 07:35

Парламентът разглежда отказа на Мария Габриел да състави кабинет

На извънредно заседание днес Народното събрание ще гласува заявлението на Мария Габриел, с което тя оттегли кандидатурата си от ГЕРБ за министър-председател на ротационното правителство и в което заявява, че няма да предлага състав и структура на..

публикувано на 26.03.24 в 07:05

Мария Габриел официално оттегли кандидатурата си за премиер

Мария Габриел внесе заявление в деловодството на Народното събрание, че няма да участва в парламентарна процедура по избор на премиер и няма да предлага структура и състав на Министерски съвет. В съобщение от пресцентъра на ГЕРБ се посочва, че с..

публикувано на 25.03.24 в 10:47