Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„С главата надолу“ – къща атракцион стана хит на Южното ни Черноморие това лято

Снимка: upsidedownhousebg.com

Ако това лято пътувате по стария път, който свързва Черноморец и Созопол, пред вас ще изникне странна картина – къща обърната с главата надолу с паркиран на покрива ѝ малък жълт Фолксваген костенурка. Това е най-новият атракцион в района на Южното ни Черноморие, който вече посреща не само индивидуални гости, но и цели туристически групи, дошли, за да изпаднат в състояние на … дезориентация. 

Причината е, че двуетажната постройка е обърната наопаки и има няколко напълно обзаведени стаи с необичайна подредба на мебелите. Тук всичко е с "главата надолу", дори дребните детайли са закрепени за тавана. Къщата е собственост на ветеринарната лекарка д-р Ана Чанева, а идеята се родила по време на пътешествие в Тайланд. В един дъждовен ден Ана и семейството ѝ посетили подобна „обърната къща“ на остров Пукет и останали очаровани. „Решихме, че това ще обогати почивката на летовниците в България, ще им създаде повече настроение“, казва собственичката.

Но когато се заели с издигането на ексцентричната постройка, проектантите се сблъскали с поредица от предизвикателства. „Проблемът е, че трябваше да обърнем цялата конструкция така, че да се държи стабилно върху покрива. Защото на практика застроената площ е едва 9 кв. м. Това означава, че 300 кв.м. се крепят върху една твърде малка основа“ – обяснява д-р Ана Чанева.

Строителството започнало преди година и половина и приключва едва за шест месеца. Следва обзавеждането, при което специално внимание е обърнато на всеки детайл. Семейната еднофамилна къща си има детска стая, хол, спалня, кабинет, кухня. Само че влизайки в нея, всичко започва от … тавана. „ Гостите ни много се забавляват, правят си селфита, снимат, разпитват ни“ – разказва д-р Ана Чанева.

Интересното е че в нея няма нищо бутафорно. Всичко е оригинално – перални, кафемашини, съдомиялни, печки, чинии, чаши , всичко си е истинско, няма пластмаса, стиропор или имитации. И нашият Фолксваген е истински. Това беше другото ни предизвикателство – как да го закрепим като елемент на покрива.“ – казва д-р Ана Чанева

Ако мисловно обърнете къщата наопаки, все едно стопанинът е паркирал колата си пред входната врата и влиза в дома си след работа. Автомобилът е спрян отпред, но на практика виси над главите ви. Неслучайно туристите наричат атракцията The Beetlehouse. Но усещането за дезориентация те грабва още щом наближиш постройката, кацнала на покрива си. А вътре дори се усеща … домашен уют :

„Тъй като съпругът ми се занимава с антикварни вещи и антиквариати, сме вкарали доста интересни неща вътре в самата къща, които са с антикварна стойност.  Примерно от морското дело има много сектанти – това са някогашните морски уреди.  Едно време е нямало компаси и с тези уреди хората са се ориентирали в морето по небето, имаме глобуси, музикални инструменти. Отвън сме поставили уникален водолазен скафандър. Постарали сме се да пресъздадем една автентична домашна атмосфера. Примерно въпросните сектанти са разположени в библиотеката или в „мъжката обител“. Там има маса с два фотьойла, където мъжете играят шах, пушат пури, пият уиски. Морските карти са наредени, има реплики на ловни оръжия…“

Обърнатата къща се нареди сред най-посещаваните атракциони по Южното ни крайбрежие това лято. Защо ли? „Защото тук всичко създава настроение и може да ви разсмее от сърце“ – заключава д-р Ана Чанева.

Снимки: Facebook@theupsidedownhousebg

По публикацията работи: Михаил Димитров


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Епископската базилика на Филипопол в Пловдив

Седем нови дестинации сред 100-те национални туристически обекта

Епископска базилика на Филипопол и късноантичната сграда „Ейрене” в Пловдив вече са част от 100-те национални туристически обекта в България. Това реши Координационният съвет на Националното движение „Опознай България - 100 национални туристически..

публикувано на 22.02.24 в 14:52
Снимка: facebook.com/kreposttamogilitsa

Поречието на Горна Арда – само за приключенци, ценители на дивата природа и гурме

Поречието на река Горна Арда в Западните Родопи крие цяла поредица от малки села с типични каменни родопски къщи и тиклени покриви, а местното население успешно развива селски и приключенски туризъм. Смилян, Горна Арда, Могилица, Сивино и още няколко..

публикувано на 21.02.24 в 11:35

Испанските туристи откриват в България европейска екзотика

Последните години със сигурност има засилен интерес на испански туристи към България като дестинация. Ръстът им за 2 години е с над 10%, каза за БНР Йонка Бакърджиева, член на Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти. Търсят..

публикувано на 19.02.24 в 14:40