Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Празник на баницата в село Балван

Днес, 9 юли, в Народно читалище "Нива 1898", в село Балван, ще се проведе традиционният Празник на баницата – "Баницата в делник и в празник". Събитието се организира с подкрепата на Община Велико Търново, селското кметство и Клуб на пенсионера и инвалида „Здравец“.

Несъмнено баницата е сред най-бележитите символи на българската кухня и всеки регион има своя специфика в начина на приготвяне. Затова, през целия съботен ден, ще бъде представено и популяризирано разнообразието на този любим български специалитет с типичните за великотърновския край разновидности – дърпана-точена баница, солена-сладка, с месо, със зеленчуци.


Няма ограничения за броя и видовете кулинарни изкушения, а всички участници в празника ще се включат и в своеобразно състезание. Всеки вид изделие ще бъде придружено с рецепта, а жури ще оцени и връчи награди на най-добрите майстори на баници.
Празникът ще бъде огласен с песни, танци и много веселие, обещават организаторите.

Снимка: radiovelikotarnovo.com
По публикацията работи: Анна Фуцкова

Още от категорията

Отбелязваме Ивановден като национален празник

Ден след Богоявление на 6-ти януари, православната ни църква отбелязва Събор на св. пророк Йоан Предтеча и Кръстител Господен . В страната ни, празникът е известен като Ивановден , на който празнуват над 347 хиляди именници. В прослава на св...

публикувано на 07.01.23 в 13:02

Да сте живи, да сте здрави до година, до амина!

От векове посрещането на Нова година е сред най-важните моменти в българската традиция. Това не е просто смяна на календара, а граница, която трябва да се премине с пъстра поредица от ритуали и обичаи. Те започват в последния ден на ноември и..

публикувано на 01.01.23 в 01:00

Конкурс съхранява и популяризира българските сурвакарски традиции

За втора поредна година народно читалище "Васил Йорданов – 1942“ в с. Нова Черна, община Тутракан, провежда конкурса „Сурвакницата – традициите са живи“. Целта е да се съхрани изработването на автентични сурвачки, с които в първите часове на Новата..

публикувано на 31.12.22 в 06:30