Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Празник на баницата в село Балван

Днес, 9 юли, в Народно читалище "Нива 1898", в село Балван, ще се проведе традиционният Празник на баницата – "Баницата в делник и в празник". Събитието се организира с подкрепата на Община Велико Търново, селското кметство и Клуб на пенсионера и инвалида „Здравец“.

Несъмнено баницата е сред най-бележитите символи на българската кухня и всеки регион има своя специфика в начина на приготвяне. Затова, през целия съботен ден, ще бъде представено и популяризирано разнообразието на този любим български специалитет с типичните за великотърновския край разновидности – дърпана-точена баница, солена-сладка, с месо, със зеленчуци.


Няма ограничения за броя и видовете кулинарни изкушения, а всички участници в празника ще се включат и в своеобразно състезание. Всеки вид изделие ще бъде придружено с рецепта, а жури ще оцени и връчи награди на най-добрите майстори на баници.
Празникът ще бъде огласен с песни, танци и много веселие, обещават организаторите.

Снимка: radiovelikotarnovo.com
По публикацията работи: Анна Фуцкова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Над 50 винари ще се състезават на "Трифониада"-та в Златоград

Винопроизводители от цялата страна ще покажат новата си реколта вина на търговския празник "Трифониада" на 17 февруари в Златоград, съобщиха от Етнографския комплекс. Над 50 гостуващи и местни винари ще се включат в надпреварата за най-добро червено,..

публикувано на 10.01.24 в 18:24

С празника Иванови влачуги в село Караисен гонят лошата енергия

С автентичен ритуал без аналог в България в павликенското село Караисен, Северна България, празнуват Ивановден. Празникът се нарича "Иванови влачуги" и се предава от незапомнени времена, а днес се съхранява от самодейците в селото, предава..

публикувано на 07.01.24 в 10:41

Нож не се подарява, трябва да си го откупиш

Знание, мерак и много труд са необходими за изработката на хубав нож, казва Иван Кюпов от село Крупник (Югозападна България). 35-годишният мъж не е потомствен майстор. Интересът към изработката на ножове тлее в душата му от детинство, но преди 8..

публикувано на 07.01.24 в 09:15