Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Откриха втората българо-гръцка газова връзка

| обновено на 08.07.22 в 14:25
Снимка: БГНЕС

В град Комотини премиерите Кириакос Мицотакис и Кирил Петков присъстваха на откриването на Междусистемната газова връзка Гърция – България - IGB. В церемонията участва и енергийният министър на Азербайджан Парвиз Шахбазов. 

„Този момент е важен за Балканите и за Европа, защото не е просто пускане на един газопровод, а на проект, който сближава Гърция и България“, каза Мицотакис.  

Тръбата, свързваща газопреносните мрежи на двете страни, е дълга 182 км., с капацитет до 3 млрд. куб. м. газ на година и с потенциал за увеличаване на преноса до 5 млрд. куб. м. Съоръжението е свързано и с бъдещия газов терминал в Александруполис, от който България притежава 20%.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Николай Денков и Кирил Вътев
(Снимки: БГНЕС, МЗХ)

Държавна лаборатория за изследване на пестициди се открива на границата с Турция

Премиерът Николай Денков и министърът на земеделието и храните Кирил Вътев на 29 февруари ще открият Държавна лаборатория за изследване на пестициди на ГКПП "Капитан Андреево", на границата с Турция. Капацитетът на лабораторията ще осигурява официален..

публикувано на 29.02.24 в 06:10

Стокообменът между България и Гърция достигна рекордните 4,5 млрд. евро

Пълното присъединяване на България в Шенген ще даде допълнителен тласък на отношенията между България и Гърция, каза гръцкият външен министър Йоргос Герапетритис, на брифинг в София. Споделяме един обмен по отношение на движението на граждани, посочи гостът..

публикувано на 27.02.24 в 14:17
Кирил Вътев

Земеделските министри на Европейския съюз търсят решения на кризата в селското стопанство

Министърът на земеделието и храните Кирил Вътев ще участва на днешното заседание на Съвета на Европейския съюз по земеделие и рибарство в Брюксел, съобщиха от ресорното ведомство. Очаква се Белгийското председателство и Европейската комисия да..

публикувано на 26.02.24 в 07:00