Слушайте!
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Второто издание на Quartet Intensive – забавно, полезно и необичайно

Снимка: Facebook /@perspectives21ngo

"Как да напътстваме млади таланти" е темата, която ще обсъждат родители и ученици на 8 юли, в една от залите на НМА ˮПроф. Панчо Владигеров“. Беседата е част от програмата на Летния фестивал на камерната музика Quartet Intensive за млади български инструменталисти, който се провежда за втора поредна година в София (от 5 до 14 юли). Артистичен директор е цигуларят Мони Симеонов, ръководител на департамента за струнни инструменти в California State University, който представя участниците в разговора:

Мони Симеонов
"Благородна Танева – една от най-видните учителки по цигулка в България, както и Павлина Доковска, шеф на клавирната катедра в Mannes School of Music в Ню Йорк, ще отговарят на въпросите. Очакваме множество родители и ученици. Предполагам, че ще обсъждаме заниманията в ранна възраст – защо е добре децата да се занимават с музика, особено в днешния икономически и културен климат, както и какви са различните кръстопътища, до които могат да достигнат в процеса на развитието си и как да помогнем при взимането на правилни решения, какъв е артистичният компас, който да използват, за да се ориентират в тази сложна карта на музикалните кариери."


В програмата на Quartet Intensive са не по-малко интересни и полезни презентации, посветени на актуални проблеми – "Как да спечелим, заобичаме и запазим позицията си в оркестъра" (в която става дума за оркестри в Европа, Азия, САЩ, Латинска Америка, Австралия). А също ˮКак да репетираме ефикасно класическа музика в камерни състави“ и др. Разбира се, основният акцент е върху усвояване на практически умения. Повечето от младежите са участвали и през 2021 г., затова и задачата този път е различна.


"Миналата година всеки състав подготви по един квартет, сега се свирят отделни части от различни произведения. Финалният концерт е на 13 юли от 18 ч. в НМА. Замислили сме го в две части, които ще протекат като две дълги произведения, съставени от различни творби. Откъсите ще се преливат един в друг и така ще преминем през различни стилове и автори, няма да има аплаузи между тях. Учениците, които миналата година доказаха на себе си и на публиката, че могат да подготвят само за девет дни един цял квартет, сега ще бъдат изложени на повече влияния. Всеки камерен състав ще изпълни части от произведения на Моцарт, Пучини, Веберн и др."

Заниманията с повечето чуждестранни педагози, ангажирани в Quartet Intensive, са онлайн, а някои пристигнаха в София и усилено репетират с учениците и студентите.

Рьо Усами и Майкъл Кауфман
ˮЕдин от тях е Рьо Усами – цигулар, но свири тук и на виола. Рьо е част от Военноморския камерен оркестър на САЩ и постоянно свири на различни официални приеми и пр. в Белия дом. Другият дойде от Лос Анджелис – виолончелистът Майкъл Кауфман, преподавател в Colburn Community School of Performing Arts. И двамата са млади музиканти, които много добре се „споиха“ с възпитаниците си от България. Според мен, на всички им е много интересно, особено на преподавателите от чужбина. Майкъл е свирил за някои от най-касовите продукции на Холивуд през последните години, дори сега му предстои запис с Джон Уилямс. На 9 юли е неговата презентация ˮДа записваш за Холивуд“, ще говори за качествата, които трябва да има музикантът, за да записва за филми, телевизионни продукции, видеоигри. Предвидили сме и дискусия на тема как да учим днес, за да сме подготвени за музикалните кариери на бъдещето, които може да са съвършено различни.“

Мони Симеонов преподава в подобни академии по цял свят и е в постоянен контакт с млади музиканти от всякакви националности. Какво отличава българските деца? Неговият отговор:


"От една страна са много по-зрели, в сравнение с техните връстници от държавите, в които съм бил, от друга – нямат достатъчно опит и им липсва по-широк поглед. Чрез тези майсторски класове, в които те имат преподаватели от различни държави, се опитвам да ги насоча извън тяхната "зона на комфорт". На мен самия са ми помагали много хора и в България, и в чужбина. Това са личности, на които аз не съм в позиция да окажа помощ, но мисля, за тях най-важното е, че правя каквото мога, за да помагам на по-младите музиканти. Това е своеобразен подарък, който работи и в двете посоки – дава много важни практически съвети на младите, а на мен ми доставя огромно удоволствие. И култивира правилен музикантски дух."

Снимки: quartetintensive.com, Facebook /@perspectives21ngo

Още от категорията

Оркестърът за народна музика на БНР започва 70-ия си сезон с пъстър празничен концерт

През 2022 г. Оркестърът за народна музика при БНР празнува седем десетилетия от своето създаване. На тази бележита годишнина е посветен двойният албум, събрал записи от последните десет години, както и концертът, с който се открива 70-ия сезон на..

публикувано на 11.11.22 в 16:00

"Утре започва от днес"

ˮНищо не ми обещавай за утре, днес вече ценя всяка минута… Искам цвете – едно, но сега…Защото утре започва от днес…“. Това е откъс от   популярната през 90-те години на м. в. песен ˮУтре започва от днес“. Повод да си припомним тези думи е 10..

публикувано на 10.11.22 в 07:25

"Духовни мостове" – Балкански фестивал на камерната музика

На 10 ноември в Двореца на културата – гр. Перник ще се проведе второто издание на фестивала "Духовни мостове", в което ще бъдат представени произведения на композитори от шест балкански страни. Премиерно ще прозвучи Квинтет за флейта, кларинет,..

публикувано на 09.11.22 в 19:30