Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

БНР и Държавният културен институт с общи усилия в популяризирането на българската култура по света

Снимка: Кристина Костова

Българското национално радио вече е партньор на Държавния културен институт (ДКИ) към министъра на външните работи в популяризирането на българската култура по света. Това стана възможно чрез подписването на стратегическо споразумение с Института, който от 2005 година насам реализира важни международни и национални проекти в областта на културната дипломация и популяризирането на културно-историческото наследство и съвременното българско творчество по света.

"Партньорството с БНР е стратегически важно за нас. Държавният културен институт управлява много богат художествен фонд и една от целите е да популяризираме това културно наследство, а през каналите на общественото радио информацията би достигала по-активно и бързо до реалния потребител на нашите проекти", посочи Снежана Йовева, директор на ДКИ.

"Нашият институт от една година изпълнява важен проект, финансиран по норвежкия фонд, озаглавен „Стратегическо сътрудничество между България и Норвегия в подкрепа на международните ангажименти на България за борба с антисемитизма и опазването на еврейското наследство“ и заедно с колегите от Дипломатическия институт и МВнР реализираме редица изследвания и публични събития, които да покажат съвременните измерения на паметта за спасението на българските евреи. Вярвам, че чрез сътрудничеството с БНР и различните програми  резултатите от този проект ще бъдат по-споделени и повече хора ще могат да научат за актуални културни проекти, които реализира екипът ни."

Като обществена медия БНР активно работи по задачата си да подкрепя българската култура и изкуство, а от друга страна има и ангажимент към сънародниците ни в чужбина. "Мисля че и двете неща могат да бъдат изпълнени чрез това партньорство с помощта на нашите програми, интернет страници и нови медийни продукти, които планираме да реализираме в близко бъдеще" – каза генералният директор Милен Митев. По думите му, многоезичната програма на БНР ще бъде активен участник в проекта:

"Радио България е един много съществен ресурс на БНР, който в последните години като че ли е недоизползван. Аз съм оптимист, че ще можем в близките години да засилим влиянието на Радио България, включително и чрез такива партньорства, тъй като в ситуацията в която работим с ограничен финансов ресурс партньорствата с други институции са ни още по-важни."

И доколкото мисията на Радио България е да представя на десет езика всички аспекти от живота в България и родното културно-историческо наследство пред многоезична аудитория по целия свят, информацията за проектите на Държавния културен институт у нас и в чужбина има важно място на страниците ни. Най-близкото събитие, което ще фокусира вниманието върху достиженията на българските творци ще бъде след броени дни в Сараево, където в Националния музей за литература и изкуство ще гостува изложбата "Дипломация и изкуство".

"Посланик Валери Йотов ще бъде домакин на тази изложба, ще има прием по повод Деня на дипломацията – 19 юли, и ще може аудиторията в Сараево да се запознае със шедьоври от нашия художествен фонд, които обхващат един дълъг период от изобразителното изкуство. В това число и участие на произведения, постъпили в художествения фонд миналата година, а именно едно великолепно дарение от космополитния български артист Алцек Мишев, който живее в Милано – поясни пред Радио България Снежина Йовева. – ДКИ към министъра на външните работи е структура именно в подкрепа на продуктите и проектите, свързани с културна дипломация и публични събития на нашите дипломатически мисии в чужбина. От друга страна е партньорството ни с немалко български и чуждестранни организации в чужбина. Например преди по-малко от година институтът беше приет в Европейската мрежа на културните институти EUNIC (European Union National Institutes for Culture) и благодарение на това си членство ние успяваме да подкрепяме нашите посолства, които са предимно извън ЕС, да участват активно в клъстерните мрежи по места и да реализират големи културни проекти и фестивали с участието на български артисти."
По публикацията работи: Иван Петров

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Българският вируоз Марио Хосен солист ще изпълни импровизации за цигулка в Скопие

Концерт на свещи ще има на 12 април македонският камерен оркестър Профундис със световноизвестния български цигулар Марио Хосен, под диригентството на Гюргица Дашич. Концертът във Филхармонията на Северна Македония се прави със съдействието на Българския..

публикувано на 12.04.24 в 15:37

Зеленият път на културата

Повече от 30 артисти и експерти от сферата на изпълнителските изкуства и екологията от няколко държави от Централна и Югоизточна Европа - Босна и Херцеговина, България, Полша, Унгария, Северна Македония, Сърбия, Хърватия и Черна гора - пристигнаха в..

публикувано на 10.04.24 в 15:20

Българка организира международна изложба за правата на жените в Прага

Над 20 жени са убити от мъже от близкото им обкръжение в България през 2023 година, а регистрираните случаи на домашно насилие са били 1359 спрямо 749 през 2022 г.. "81,4% е увеличението на проявите на агресия в домашни условия през миналата..

публикувано на 10.04.24 в 12:55