Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Усетете енергията на местността Рупите в полите на Кожух планина

Снимка: visitpetrich.bg

България е благословена с редица енергийни места, разпръснати из най-живописните кътчета на страната ни. Едно от тях е местността Рупите в полите на изгаснал вулкан, недалеч от град Петрич в Югозападна България.

Районът е известен с лечебните си минерални извори още от римско време, както и с невероятно красивата си природа, недокосната от човешка ръка. Това е единственото място в България, където могат да се наблюдават всичките четири вида костенурки по нашите земи и почти всички видове змии. Високо в небето пък прелитат 201 вида птици, тъй като оттук минава Via Aristotelis – един от двата основни миграционни пътя на птиците над Стария континент.

Местността Рупите е обвита в мистичен ореол. Тук световно известната българска пророчица Ванга прекарва последните години от живота си в скромност и молитви. През 1994 г. самата тя финансира проект за построяване на храм, наречен на Св. Петка, близо до дома ѝ.


В наши дни в Рупите идват много хора, за да запалят свещ в църквата и да разгледат къщата на баба Ванга, която е превърната в музей. Около храма и дома на пророчицата е обособен красив, потънал в зеленина парк с редки дървесни видове, каменни скулптури и малки басейни с минерални извори. Според поверието, районът излъчва особена живителна енергия. Повечето посетители споделят, че на тръгване се чувстват умиротворени и заредени с вяра.

Още за това магнетично място ще научите от материала „Магията на Рупите“ от колекцията на Радио България.

Съставил: Венета Николова

Снимки: visitpetrich.bg и архив



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Бюст-паметник на Васил Левски в Тараклия, Молдова

Паметта за Апостола обединява сънародници от цял свят

Независимо от възраст, вяра, етнос и социална принадлежност, паметта за националния герой на България Васил Левски обединява българите по цял свят. В деня на неговата гибел хиляди се стичат към мемориалите на признателност, за да се поклонят пред..

публикувано на 18.02.24 в 10:16

Петльовден – мъжкият празник за плодовитост

На 2 февруари според българския народен календар се отбелязва празникът Петльовден – за здраве и плодовитост на мъжката челяд. Най-широко той е разпространен в Източна България. Един от задължителните елементи е жертвоприношението на..

публикувано на 02.02.24 в 04:40

Православните християни почитат Свети мъченик Трифон

На 1 февруари Българската православна църква почита паметта на Свети Трифон по нов стил. Денят предшества празника Сретение Господне.  Светецът, живял през III век в малоазийската област Фригия, имал лечителска дарба. Убит е, след като отказал да..

публикувано на 01.02.24 в 04:35