Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Народът ни тачи пророк Илия като светец-градушкар

Снимка: pravoslavie.bg

На 20 юли православието чества старозаветния пророк Илия, потомък на светия праотец Аарон. Народът ни нарича този празник Илинден, а свети Илия тачи като един от т. нар. светци-градушкари. Той е господар на летните небесни стихии, повелител на гръмотевици, светкавици и трескавици. Затова и в различните краища го наричат Гръмовник, Гръмоломник и т. н.

В народните приказки светецът има огнена колесница и с нея преследва ламята, която яде житото от нивята. Вероятно тази представа е свързана с чудото на неговото напускане на земния свят, описано в житието му. Според него св. Илия бил грабнат на огнена колесница и жив отнесен на небето.

За свръхестествените сили на "стар свети Илия" разказва и една красива песен от репертоара на Даниел Спасов и Милен Иванов.

Текст: Албена Безовска



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"Сурва" е сърцето на Перник и Перник е сърцето на "Сурва"

В   близкия до София град Перник отброяват дните и дори часовете до началото на най-пъстрия, най-шумния и най-многолюдния маскараден фестивал на България. Нарича се "Сурва", каквото е названието и на този прастар обичай, запазен в селата и градовете на..

публикувано на 25.01.24 в 12:45

В русенското село Черешово празнуват Дядовден

Единствено в русенското село Черешово в деня след Бабинден по стар стил отбелязват Дядовден. Празникът се отбелязва от 1957 година по идея на двама жители на селото – Дамян Хаджийски и Милчо Стефанов, - за да не се чувстват дядовците онеправдани. Прави..

публикувано на 22.01.24 в 04:50
Снимка: Facebook/ Българските корени

Бабинден в Разлог – град, пазител на традициите

В началото на всяка година в Разлог и околните села от пиринския край започва трескава подготовка за Бабинден. Празникът е посветен на бабите и жените, които помагали при раждането на младите невести. Всяка година той се отбелязва на 21 януари, а в..

публикувано на 19.01.24 в 12:55