Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Античното селище Акве Калиде край Бургас разбулва своите тайни

Снимка: burgas.bg

Част от ранен римски канал от І в. е бил разкрит по време на разкопки на римска баня на територията на античното селище Акве Калиде през настоящия археологически сезон. Намерени са и структури от средновековни помещения на хоросанова и калова спойка, както и част от средновековен зид, съобщиха от Регионалния исторически музей в Бургас.

При проучване на местността край черноморския град, са били открити също стари монети, предимно от 4-ти век, средновековни печати от 11-и век, както и големи количества художествена керамика от XII-XIII век.Преди дни, археолозите се натъкват и на уникална находка. Става дума за един изцяло запазен олтар с интересен надпис на латински от II в. сл. Хр. От него научаваме, че е издигнат в знак на благодарност към нимфите  (покровителки на изворите и дарителки на здраве) с посвещение от римски офицер, родом от Парма в Италия, изпратен да служи на Балканите.

Топлият извор при днешните Бургаски минерални бани е известен от векове. Поклонници от близо и далеч се стичали тук, за да се молят за здраве и да лекуват болежките си. Според исторически източници "Акве Калиде" възниква около минералните извори край днешния град Бургас, още през първото хилядолетие преди Христа. Тогава траките изграждат край горещия извор красиво светилище на Трите нимфи. Комплексът на термите заема площ от шест декара. Заради постоянния приток на хора към лековитата вода, около банята възниква цял град. Римляните нарекли мястото Акве Калиде - „Горещи води“, през 61 г. сл. Хр. император Нерон издига при светилището великолепна баня, по-късно сепоявяват и крепостни стени. През средновековието Акве Калиде става известен като Терма или Термополис (от гръцки - топъл град). През ХVІ век султан Сюлейман Великолепни оценява лечебните качества на водата и изгражда тук модерна за времето си турска баня.


В наши дни туристите могат да разгледат изцяло реставрираната баня на Сюлейман Великолепни, облицована с мрамор и характерната за Ориента керамика.

Съставил: Венета Николова

Снимки: aquae-calidae.com, burgas.bg
По публикацията работи: Марта Рос


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Десантът при Свищов.
 Художник: Николай Дмитриев-Оренбургски

Шест поколения българи пазят паметта за загиналите в Руско-турската освободителна война (1877-1878 г.)

Паметниците поддържат жив спомена за отминали важни събития. Повечето от тях разказват за човешката саможертва, за земята, напоена с кръвта на героите, бранили отечеството. Летописците събират тези късчета история и ги подреждат в общата картина на..

публикувано на 03.03.24 в 02:25
 Карoл поп де Сатмари, 1870  г.

Освобождението на България през обектива на Сатмари

Основателят на румънската фотография, художникът Карoл поп де Сатмари е съвременник на Българското възраждане. Имал е възможността да заснеме и остави като документални образи знаменити личности и събития от българската борба за независимост. За..

публикувано на 03.03.24 в 02:25

Ценни реликви в "Етъра" припомнят делото на революционера Георги Бенковски

Пушката на Георги Бенковски и Възванието за обявяване на Априлското въстание , както и автентични документи са сред реликвите, които разказват за живота на революционера, преди да стане част от организаторите на въстанието, превърнало се в прелюдия..

публикувано на 01.03.24 в 06:10