Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Зеленият център в Шабла разкрива тайни от праисторическото ни минало

13
Снимка: Дарина Григорова

Там, където първите слънчевите лъчи докосват българската земя се намира едно от малкото запазили естествената си природна красота крайбрежия на родното Черноморие. Притегателно място за къмпингуващи и любители на нестандартните приключения, гр. Шабла предоставя едновременно възможности както за гмуркане и риболов, така и за скално катерене и велотуризъм сред дивата природа. Далеч от суетата на шумните морски курорти и натруфените луксозни хотели, усещането за безвремие пренастройва сетивата към едно неповторимо пътуване назад във времето, когато именно там се е зараждала европейската цивилизация. Пътешествието започва в една от най-старите постройки на гр. Шабла, известна още като Старото училище, където сега се помещава Зеленият посетителски център. Сградата му, архитектурен паметник с местно културно-историческо значение, е изцяло обновена и пригодена както за образователна дейност, така и за културни събития от различен характер.

"Освен, че е красива, тя е с особен сантимент за местните хора – отбелязва Даниела Тодорова, ръководител на Зеления център. – До края на 80-те е функционирала като училище и почти няма шабленец, който да не е преминал през тази сграда. Радваме се, че този център съумя да унаследи образователните традиции, за да ги продължи чрез дейности, които популяризират културата и природата в приморска Добруджа."

В интернет залата на центъра посетителите могат да се докоснат до обитателите на шабленските езера, благодарение на системата за онлайн наблюдение.


В центъра се предлага и информация за всички туристически обекти в района, а за децата са организират екоучилища. В част от залите са разположени прекрасни музейни сбирки, предоставени от Регионалния исторически музей в Добрич. Те представят находки от Големия остров на Дуранкулашкото езеро, където се намира емблематичният за района на Добруджа и Долния Дунав археологически комплекс - селищна могила от каменно-медната епоха. "Това е обект със световна значимост", отбелязва Даниела Тодорова и добавя:

"Тук се е зародила култура отпреди 7000 години, VI-V хилядолетие преди Христа. Показваме оригинални артефакти от тази епоха и на този голям остров всъщност може да се види първата каменна архитектура за континентална Европа. Нещо, което е наистина изключително - това е култура, възникнала преди древния Египет и Месопотамия. Културата се нарича Хаманджия и дава първоначалния субстрат за култура Варна. Двете култури са генетично свързани, като Варна надгражда Хаманджия."

По думите на Даниела Тодорова става дума за култура, която първа започва да обработва златото в световен мащаб. Керамичните предмети, произведени от хората през тази епоха се отличават с невероятна естетика. "Важно е да се знае, че Европа тръгва оттук и тази информация трябва да залегне в учебниците по история", отбелязва събеседничката ни с надеждата мястото да бъде популяризирано, благодарение на проектите, разработвани от община Шабла:

"Правим всичко възможно да покажем този непознат Североизток. Шабла е красива и със скалните си образувания край Тюленово – нещо много характерно за района и в същото време нетипично за другите крайбрежни места. На нашата територия е и най-старият фар. Шабла прелива в Каварна, после в Балчик и когато човек идва насам няма как да не посети и тези общини. Наистина районът е богат, красив, непознат. Като ръководител на Зеления център в Шабла винаги посрещам групи, които си тръгват очаровани и обогатени с нови знания."

В горещите летни дни, парковото пространство около центъра е като малък оазис, където посетителите могат да се скрият от жарките слънчеви лъчи под дебелите сенки на вековните дървета. В трите алпинеума е представена местната степна флора, а в двете езера може да бъде видяна водната растителност, характерна за шабленските езера.

Снимки: Дарина Григорова
По публикацията работи: Марта Рос

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Снимка: архив на Николета и Уриел Зунино

Горски сватби, мусака по аржентински, походи за билки … по-различната хижа на Николета и Уриел

Хижата с най-вкусната храна, най-младите хижари и най-нестандартните преживявания се намира в Родопите и носи приказното име "Момчил юнак". Допреди време базата, собственост на Община Смолян, пустееше. Но Николета и Уриел Зунино пристигат, запретват..

публикувано на 11.03.24 в 10:45

Нова снежна покривка на Пампорово

В края на зимния сезон любителите на ските могат да се възползват от новата 20-сантиметрова снежна покрива на Пампорово в Родопите. На тяхно разположение са дванайсет писти, а лифт картите са на промоционални цени. Ски сезонът ще продължи минимум до 7..

публикувано на 09.03.24 в 10:11

Ски спускане с носии и знамена в курорта Пампорово

За поредна година на 3 март в курорта Пампорово в Родопите ще се проведе най-голямото и патриотично ски спускане. Участниците ще са облечени в народни носии, ще се веят български трибагреници, съобщава БНР Кърджали. Събирането на..

публикувано на 03.03.24 в 06:10