Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Войната в Украйна

Продължават сраженията за Донбас и Херсон

Снимка: БГНЕС

Продължават активните военни действия в Донбас. От Украинският генераленн щаб написаха във Фейсбук, че са отблъснати всички руски атаки срещу Славянск, Бахмут и Святогорск. 

Руската частна военна компания "Вагнер" е натоварена да поеме цели сектори от фронта в Донбас заради сериозната липса на пехота, която изпитва Русия, съобщи британското министерство на отбраната, цитирано от REUTERS. 

През денонощието Русия продължи ракетния обстрел срещу множество украински селища. След разрушаването на клочови мостове над р. Днепър и притока Ингуленц руската армия по всякакъв импровизиран начин се опитва да прехвърля подкрепления и муниции към Херсон. Украинското оперативно командване Юг, обяви за унищожени 4 нови склада с руски муниции и нанасяне на 7 въздушни удари по руския плацдарм. 

Украински пилотно-хидрографски катер е поразен от мина, но е останал на вода в устието на р. Дунав. През украинските пристанища Измаил, Рени и Уст-Дунайск, както и през румънския канал Сулина продължава износа на украинско зърно към Европа и пристанищата на Румъния и България, прeдава UNIAN.

Eврокомисарят по външната политика Жозеп Борел пред испанската държавна телевизия RTVE.ES заяви, че в бъдеще ЕС ще спре да купува руски газ. „Решихме, че ще се отървем от твърде голямата енергийна зависимост, която изградихме от Русия и тя знае, че ще спрем да купуваме газ от нея“, казва дипломатът.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Димитър Кангалджиев

Димитър Кангалджиев поема овакантения пост на главен секретар на МВР

Длъжността "главен секретар на МВР" ще изпълнява главен комисар Димитър Кангалджиев, досегашен заместник главен секретар, съобщиха от МВР. Той ще замени на поста Живко Коцев до назначаването на титуляр. Президентът отстрани главния секретар на..

публикувано на 10.04.24 в 18:49
Живко Коцев

Президентът отстрани главния секретар на вътрешното министерство

По предложение на служебното правителство президентът подписа указ за прекратяване правомощията и освобождаване от длъжност на главния секретар на МВР Живко Коцев, съобщи пресцентърът на държавния глава. Мотивът на правителството е "заради тежко..

публикувано на 10.04.24 в 14:02
Живко Коцев

Правителството иска да уволни главния секретар на вътрешното министерство

Правителството предложи на президента Румен Радев да издаде Указ за прекратяване правомощията на главния секретар на Министерството на вътрешните работи гл. комисар Живко Коцев и освобождаването му от длъжност, съобщи правителствената пресслужба...

публикувано на 10.04.24 в 09:10