Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Войната в Украйна

Продължават сраженията за Донбас и Херсон

Снимка: БГНЕС

Продължават активните военни действия в Донбас. От Украинският генераленн щаб написаха във Фейсбук, че са отблъснати всички руски атаки срещу Славянск, Бахмут и Святогорск. 

Руската частна военна компания "Вагнер" е натоварена да поеме цели сектори от фронта в Донбас заради сериозната липса на пехота, която изпитва Русия, съобщи британското министерство на отбраната, цитирано от REUTERS. 

През денонощието Русия продължи ракетния обстрел срещу множество украински селища. След разрушаването на клочови мостове над р. Днепър и притока Ингуленц руската армия по всякакъв импровизиран начин се опитва да прехвърля подкрепления и муниции към Херсон. Украинското оперативно командване Юг, обяви за унищожени 4 нови склада с руски муниции и нанасяне на 7 въздушни удари по руския плацдарм. 

Украински пилотно-хидрографски катер е поразен от мина, но е останал на вода в устието на р. Дунав. През украинските пристанища Измаил, Рени и Уст-Дунайск, както и през румънския канал Сулина продължава износа на украинско зърно към Европа и пристанищата на Румъния и България, прeдава UNIAN.

Eврокомисарят по външната политика Жозеп Борел пред испанската държавна телевизия RTVE.ES заяви, че в бъдеще ЕС ще спре да купува руски газ. „Решихме, че ще се отървем от твърде голямата енергийна зависимост, която изградихме от Русия и тя знае, че ще спрем да купуваме газ от нея“, казва дипломатът.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Ремонт на служебния кабинет предлага премиерът Димитър Главчев

Броени дни след полагането на клетва на министрите от служебния кабинет, премиерът Димитър Главчев предложи персонални промени в състава на Министерския съвет. Първата се отнася до Министерството на външните работи. Мотивирано с нуждата от..

публикувано на 16.04.24 в 16:45

Антъни Блинкен: Съюзниците в Черно море могат да разчитат на САЩ

Инвестицията в сигурността на Черно море ще гарантира мира и свободата в регионален план и Европа. България подкрепя мирната формула на украинския президент Володимир Зеленески и ще участва в мирната конференция на високо равнище за Украйна в през..

публикувано на 15.04.24 в 11:52

България и Украйна домакинстват конференция, посветена на сигурността в Черно море

България и Украйна ще бъдат съвместен домакин на Втората конференция, посветена на сигурността в Черно море, в рамките на Международната Кримска платформа. Форумът е организиран от българските и от украинските министерства на външните работи и на..

публикувано на 15.04.24 в 06:00