Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Войната в Украйна

На Босфора очакват първите кораби с украинско зърно

Сграда в Харков, разрушена от руски ракетен обстрел, 31 август 2022 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Има голяма вероятност първият кораб със зърно от Украйна по споразумението с Турция и ООН, да потегли в понеделник – 1 август, заяви Ибрахим Калън, говорител на турския президент Реджеп Ердоган. CNN-Turk съобщи, че първият конвой от 16 кораба със зърно ще достигне турската акватория на 3 август. Конвоят ще се ескортира от безпилотни дронове. Анкара иска да отправи доставките към Сомалия, отбелязва телевизията.

Украйна е готова за руски провокации по време на износа на зърно от черноморските пристанища, съобщи военният говорител на Южното украинско командване Наталия Гуменюк. Пред Украинската национална телевизия тя посочи като пример поредната ракетна атака срещу Одеса в неделя.

Нощта на 1 август продължи масираният руски обстрел срещу жилищни квартали на Харков и Николаев. Според председателя на Николаевския областен съвет Анна Замазеева агресорът се опитва да превърне Николаев в новия Мариупол, предава UNIAN.

Засилва се руското настъпление срещу Бахмут в Донецк, където руските части са постигнали известен прогрес, съобщи Институтът за изследване на войната в САЩ – ISW. От спътниковите снимки се вижда, че руската армия насочва подкрепления към Изюм за настъпление към Харков, но и прехвърля военни части за настъпление към Запорожието и в района на Кривой Рог. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Жечо Станков

Споразумението между "Булгаргаз" и "Боташ" влезе в парламента

На извънредно 4-часово заседание Народното събрание разгледа доклада на временната парламентарна комисия по повод споразумението между държавния газов доставчик "Булгаргаз" и турската енергийна компания "Боташ". Депутатите възложиха на министъра на..

публикувано на 19.04.24 в 19:35
Даниел Митов

Даниел Митов се отказа да бъде служебен външен министър

До момента, до който президентът не издаде указ, старите министри изпълняват своите задължения, коментира служебният премиер Димитър Главчев на излизане от президентството. След кратка среща с държавния глава Румен Радев Главчев каза: "Не съм..

публикувано на 19.04.24 в 11:53

България има италианската подкрепа за пълноправно членство в Шенген

Италианският президент Серджо Матарела заяви подкрепата на Рим за пълноправно членство на България в Шенген. Матарела е на двудневно посещение в страната ни по покана на държавния глава Румен Радев. Двамата обсъдиха развитието на отношенията в..

публикувано на 18.04.24 в 09:30