Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Правителството подготвя търг за газови доставки

Гълъб Донев
Снимка: БГНЕС

Идната седмица правителството ще обяви търг за доставки на втечнен газ, за да бъде осигурено потреблението до края на отоплителния сезон, съобщи премиерът Гълъб Донев преди началото на първото заседанието на служебния кабинет. 

В петък министерствата на енергетиката и на финансите ще изготвят план за финансовото стабилизиране на "Булгаргаз", за да може дружеството да плаща за реално договорените количества природен газ, обясни премиерът. 

"От кризисния щаб очаквам реални действия с конкретни резултати, а не думи за намерения. Няма да влизам в задочни политически дискусии, отговорността ми като министър-председател е да търся варианти за справяне с проблемите и да не създавам илюзии", посочи Донев и каза, че правителството знае какво прави и няма нужда от външни консултанти.  

По-рано днес, в интервю за БНТ, председателят на Съвета на директорите на "Булгаргаз" Иван Топчийски изрази очакване цената на газа за септември да е по-ниска, но “тепърва ще има недостиг с идването на отоплителния сезон". За 7-те танкера с американски втечнен газ каза, че цената е изгодна и близка до пазарните, като има капацитет за разтоварването им до декември. Първите 3 танкера ще осигурят достатъчни количества за битовите потребители до края на 2022 г. и за половината от клиентите на свободния пазар. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България и Молдова ще си сътрудничат в областта на земеделието

Проект на Меморандум за разбирателство за сътрудничество в областта на земеделието и храните между Министерството на земеделието и храните на България и Министерството на земеделието и хранително-вкусовата промишленост на Молдова одобри..

публикувано на 06.03.24 в 14:51

Пазарът на труда в България: едните не предлагат, другите не търсят

Състоянието на българския трудов пазар към края на 2023 г. сочи тенденция към стагнация. Такъв е изводът от анализа на Института за пазарна икономика. От средата на 2021 г. коефициентът на безработица се задържа в диапазона 4-5,5%, който е по-нисък дори в..

публикувано на 02.03.24 в 10:36

Германска компания за автомобилни части инвестира в плевенско предприятие

Германската компания "Кайзер Аутомотив" ще инвестира в предприятие за производство на автомобилни части в Плевен, информира сайтът Инвестор. Размерът на вложението не се съобщава, но се очаква предприятието да заработи още тази година на площ над 5200..

публикувано на 02.03.24 в 10:10