Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Автентични песни, танци и обичаи на Копривщенските поляни

Снимка: Албена Безовска

Дванайсетият Национален събор на народното творчество в Копривщица беше официално открит тази сутрин с празничен концерт в местността Войводенец. В присъствието на служебния министър на културата проф. Велислав Минеков и на неговия заместник проф. Борислава Танева тържествени думи отправи кметът на града Бойка Дюлгярова. Прочетен беше и поздравителен адрес от президента Румен Радев, под чийто патронаж се провежда събитието. 


Словото си проф. Велислав Минеков започна с детски спомен за кукерите от първия събор в Копривщица. За Радио България той каза, че много е държал да присъства на откривнето.

Това е част от националния ни идентитет и признание кои сме ние – заяви той. – А това означава, че всички сме тук, че сме заедно, че се обичаме, че пазим нашите традиции и устои - това всъщност са колоните на българската култура. През м.г. с Бойка Дюлгярова си пожелахме нашият празник да бъде финансиран и това се случи. Така че съм два пъти по-радостен от този факт.”


Велислав Минеков добави, че нарушава собствения си обет поне седмица да не говори пред журналисти и подчерта, че приоритет в работата му на служебен министър ще бъдат недовършените от предишния кабинет неща. По думите му, те не са малко и два месеца не са достатъчни, но ще направи така, че следващият министър да не се движи от своите желания, а по принуда да продължи започнатото. “Идвам с добри намерения”, каза още той.


Близо десет състава за автентични песни, танци и обичаи – част от “Живите човешки съкровища“, вписани в регистъра за “Нематериално културно наследство“ на ЮНЕСКО, участваха в откриването на събора. Конкурсната програма продължава до края на деня, а утре сутринта ще се състои заключителният концерт на някои от носителите на златни медали.

Снимки: Албена Безовска


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Два дни в Априлци празнуват сланината и греяната ракия

Празникът на сланината и греяната ракия събра в планинския град Априлци хиляди гости от цялата страна. “ Тези два дни ще бъде пълно с песни и танци, греяна ракия, препечена сланинка. Празникът е повод хората да видят каква невероятна природа имаме и..

публикувано на 24.02.24 в 16:42
Снимка: НЧ „Христо Ботев-1894“, с. Гостилица

В село Гостилица пресъздават обичая "Ялова понуда“

Ден след празника на лозарите и винарите Трифон Зарезан, в Дряновското село Гостилица самодейците от местното читалище пресъздават народния обичай "Ялова понуда". Празникът е наситен е с много зрелищност и изненади и е посветен на раждаемостта.  Жените..

публикувано на 15.02.24 в 07:30
Снимка: НЧ „Съединение 1923” с. Бърдарски геран

Банатските българи канят всички на традиционно карнавално шествие

Най-големият пролетен празник, който връща по родните места банатските българи и в Румъния, и Сърбия, и в българското село Бърдарски геран се нарича Фършанги (названието  идва от унгарската дума Farsang и немската Fasching и означава "карнавал"). Това..

публикувано на 09.02.24 в 10:25