Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ситуацията около Запорожката АЕЦ продължава да буди безпокойство

АЕЦ "Запорожие"
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Рискът от пожар и изтичане на радиоактивни вещества заради стрелбата в района на намиращата се под контрола на руските сили Запорожка АЕЦ - най-голямата атомна електроцентрала в Европа, продължава да предизвиква сериозни притеснения. "Запорожката АЕЦ функционира при риск от нарушаване на радиационните норми и на нормите за пожарна безопасност", заяви украинският ядрен регулатор "Енергоатом", цитиран от БТА. "Енерготам" съобщи вчера, че един от реакторите на Запорожката АЕЦ е бил спрян, след като в района на централата бяха нанесени удари, за които Киев и Москва се обвиняват взаимно, предаде Франс прес. От Международната агенция за атомна енергия призоваха за спиране на бойните действия в района на централата. Началникът на Националния център за управление на отбраната на Русия генерал-полковник Михаил Мизинцев, цитиран от ТАСС, заяви, че в случай на авария радиоактивното замърсяване ще превиши последиците от Чернобил и Фукушима. 

За първи път от началото на войната в Украйна през февруари руският боен флот позволи на чуждестранен кораб да акостира на украинския бряг.
Товарният кораб Fulmar S, плаващ под флага на Барбадос, който влезе в украинското пристанище Черноморск съгласно Истанбулското споразумение от 22 юли, ще бъде натоварен със зърно и ще му бъде позволено да отплава, съобщи вчера украинският министър на инфраструктурата Олександър Кубраков. По думите му това събитие е знак за корабособствениците, че "зърненият коридор" е безопасна и изгодна бизнес-възможност да се върнат в украинските пристанища, предаде УНИАН. 4 кораба, натоварени с украинска царевица, вече отплаваха от украинските пристанища след подписването на Истанбулското споразумение, а още 4 предстои да отплават днес. Въпреки войната тази година фермерите в Украйна ще приберат около 52 млн тона зърно и 13-15 млн. тона маслодайни култури, прогнозира заместник минисътърът на аграрната политика на Украйна Тарас Висоцки, цитиран от Укринформ. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Полезно: Как получават пенсия българи с осигурителен стаж в България и други страни в ЕС

С влизането на България в Европейския съюз на 1 януари 2007 г. се откриха много нови възможности за трудова реализация на българите в други страни-членки на ЕС. И те се възползваха. Как обаче се сумира осигурителният стаж, придобит и у нас, и в други..

публикувано на 29.03.24 в 11:25

Военни маршове и джаз за 20 години България в НАТО

Любимият на българската публика Гвардейски представителен духов оркестър, Представителният ансамбъл на въоръжените сили и Джаз-бендът на НАТО, в който участват музиканти от различни страни-членки на алианса, ще изнесат тази вечер от 18.00 часа в..

публикувано на 29.03.24 в 09:05
Пролет в Ботаническата градина в Балчик

Петък – затопляне и пролетни температури

В петък , 29 март, ще бъде предимно слънчево. Ще духа слаб, в Източна България - до умерен вятър от западната четвърт. Дневните температури ще се повишават - максималните ще са между 21° и 26°, в София – около 21°. Минималните ще са между 4° и 9°,..

публикувано на 28.03.24 в 20:25