Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ситуацията около Запорожката АЕЦ продължава да буди безпокойство

АЕЦ "Запорожие"
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Рискът от пожар и изтичане на радиоактивни вещества заради стрелбата в района на намиращата се под контрола на руските сили Запорожка АЕЦ - най-голямата атомна електроцентрала в Европа, продължава да предизвиква сериозни притеснения. "Запорожката АЕЦ функционира при риск от нарушаване на радиационните норми и на нормите за пожарна безопасност", заяви украинският ядрен регулатор "Енергоатом", цитиран от БТА. "Енерготам" съобщи вчера, че един от реакторите на Запорожката АЕЦ е бил спрян, след като в района на централата бяха нанесени удари, за които Киев и Москва се обвиняват взаимно, предаде Франс прес. От Международната агенция за атомна енергия призоваха за спиране на бойните действия в района на централата. Началникът на Националния център за управление на отбраната на Русия генерал-полковник Михаил Мизинцев, цитиран от ТАСС, заяви, че в случай на авария радиоактивното замърсяване ще превиши последиците от Чернобил и Фукушима. 

За първи път от началото на войната в Украйна през февруари руският боен флот позволи на чуждестранен кораб да акостира на украинския бряг.
Товарният кораб Fulmar S, плаващ под флага на Барбадос, който влезе в украинското пристанище Черноморск съгласно Истанбулското споразумение от 22 юли, ще бъде натоварен със зърно и ще му бъде позволено да отплава, съобщи вчера украинският министър на инфраструктурата Олександър Кубраков. По думите му това събитие е знак за корабособствениците, че "зърненият коридор" е безопасна и изгодна бизнес-възможност да се върнат в украинските пристанища, предаде УНИАН. 4 кораба, натоварени с украинска царевица, вече отплаваха от украинските пристанища след подписването на Истанбулското споразумение, а още 4 предстои да отплават днес. Въпреки войната тази година фермерите в Украйна ще приберат около 52 млн тона зърно и 13-15 млн. тона маслодайни култури, прогнозира заместник минисътърът на аграрната политика на Украйна Тарас Висоцки, цитиран от Укринформ. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Трима души получиха нови органи след трансплантация

Трима души получиха шанс за втори живот след донорска ситуация, осъществена от екип на “Пирогов” с координатор д-р Христо Христов, съобщиха от изпълнителната агенция “Медицински надзор“. Близките на изпаднал в мозъчна смърт петдесет и девет..

публикувано на 21.04.24 в 13:35

Лошо време за катерене на планински върхове

Условията за туризъм са добри само в по-ниските части на планините, съобщиха от Планинската спасителна служба. По високите места условията остават зимни и се очаква времето да се влоши. Там има мъгла, ветровито е и температурите варират между минус 4 и..

публикувано на 21.04.24 в 10:11

"Капачки за бъдеще" с пролетна акция за закупуване на апаратура за детски и неонатологични отделения

Инициативата за събиране на пластмасови капачки, известна като "Капачки за бъдеще" продължава да генерира положителна енергия. Вече няколко години тя показва как един отпадъчен продукт, като пластмасовите капачки от бутилки може да се превърне в..

публикувано на 21.04.24 в 08:25