Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Копривщица събра за пореден път ценителите на фолклора ни

5
Колорит от Събора в Копривщица
Снимка: Венета Николова

За 12-и път в три поредни дни – 5, 6 и 7 август, за Националния събор на народното творчество в Копривщица се стекоха талантливи фолклорни изпълнители от цяла България.

„Копривщица е голям празник за всички, които обичат българския фолклор – от самобитните народни изпълнители на песни и танци, носителите на традициите, до хореографи, композитори, преподаватели, учени от различни институти, българи в чужбина и чужденци“, сподели Васил Герлимов, хореограф и режисьор на тържествените концерти в програмата на събора.

Русалии

Сред тези, които ще се завърнат със златни медали от града в сърцето на Средна гора, са "Джамал" от с. Кошов, Русенско, "Русалийски игри" от Петрич, момински обичай "Кумичене" от Койнаре, обредни хора, едно от които сватбено с еротични елементи от с. Делейна, Видинско, Бистришките баби и др.

Съборът продължава да изненадва своята публика. И в това издание бяха представени обичаи, които рядко могат да бъдат видени. Такова е например "Хорото на мъртвите" – много особен обичай около Великден, който се представя за първи път на фестивална сцена.

Кумичене

В снощния концерт участваха три чуждестранни групи – Балкански оркестър от Брюксел, сборна формация с ръководител Влада Томова, обединяващ изпълнители от САЩ, Италия, Гърция, Португалия, Франция, Япония и Аржентина, и прекрасният хор „Чубрица“ от Холандия, сред членовете на който е някогашната редакторка от Английска редакция на Радио България Христина Карагеоргиева.

В днешния последен ден от програмата на форума се проведе кръгла маса на тема „XII-ти национален събор на народното творчество – Копривщица – 2022 г. Тенденции, проблеми, политики“. В нея участие взеха учени от Националния етнографски институт с музей към БАН, Музикалната академия и др.

Снимки: Албена Безовска, Венета Николова
По публикацията работи: Миглена Иванова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Bean Valentine в Смилян - преоткрий и се влюби в бобовите храни

Чийз кейк и три вида разядки, приготвени на базата на смилянски фасул, както и още цяла плеяда вкусни, здравословни и нестандартни ястия със смилянски боб могат да опитат гостите на родопското село Смилян в рамките на кампанията   "Преоткрий и..

публикувано на 07.02.24 в 12:55

"Сурва" е сърцето на Перник и Перник е сърцето на "Сурва"

В   близкия до София град Перник отброяват дните и дори часовете до началото на най-пъстрия, най-шумния и най-многолюдния маскараден фестивал на България. Нарича се "Сурва", каквото е названието и на този прастар обичай, запазен в селата и градовете на..

публикувано на 25.01.24 в 12:45

В русенското село Черешово празнуват Дядовден

Единствено в русенското село Черешово в деня след Бабинден по стар стил отбелязват Дядовден. Празникът се отбелязва от 1957 година по идея на двама жители на селото – Дамян Хаджийски и Милчо Стефанов, - за да не се чувстват дядовците онеправдани. Прави..

публикувано на 22.01.24 в 04:50